Stad werkt aan problemen met fuifzaal

De oppositieraadsleden Erwin Brentjens (minderheid N-VA-fractie) en Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) nemen de fuifzaal Futur onder vuur. Vooral het (gebrek aan) veiligheid op onder meer de rokerskoer en de technische mankementen stoten hen tegen de borst. Het stadsbestuur nuanceert de problemen en zoekt oplossingen.

toon.verheijen@gazetvanantwerpen.be

Tijdens de kerstperiode liep de kelder van de fuifzaal, waar heel de technische installatie is ondergebracht, onder water. De laatste keer goed voor 30.000 liter. "Er ligt zelfs een opblaasbaar zwembadje in de kelder om het eerste water op te vangen", zegt raadslid Erwin Brentjens. "Nu blijkt dat de glaswol en de isolatie doordrongen zijn van het vocht en vervangen moeten worden. Daarnaast raken de toiletten blijkbaar ook meer dan eens verstopt door bekertjes, ondergoed en andere rommel." De oorzaak van de verstopte wc's en dus het overlopen lag bij een vermaalsysteem dat werd geïnstalleerd om 'normale' zaken als wc-papier kleiner te maken vooraleer het in de riolering wordt gedumpt. Dat systeem bleek niet opgewassen om ook bekertjes, ondergoed en plastic zakjes te vermalen.

Dat is ondertussen opgelost, maar er zijn nog mankementen. "Klopt, maar dat is logisch als je een nieuwbouw zet. Daar zijn altijd kinderziektes", aldus de schepenen Luc Debondt (T.I.M.) en Hannes Anaf (sp.a). "Er is een voorlopige oplevering gebeurd. Een definitieve volgt pas later. In de tussentijd worden de mankementen aangepakt."

Maar ook op vlak van veiligheid zou een en ander niet kloppen. Zo is er onlangs prikkeldraad geplaatst aan een paal die uitkomt op de openlucht rokerskoer van de zaal. Jongeren kwamen immers langs daar naar beneden gegleden om zo de inkom te omzeilen. Regelmatig zou langs die weg ook drank en (soft)drugs binnengesmokkeld worden. En tijdens enkele evenementen werd de limiet van 500 aanwezigen ruimschoots overschreden. "Voor dat laatste gaan we opnieuw in overleg met de brandweer om te zien of we de capaciteit niet wat kunnen optrekken", aldus de twee schepenen. "Ook aan het probleem met die open ruimte wordt gewerkt. De prikkeldraad was maar een tijdelijke oplossing. We werken iets definitief uit."

Het zogenaamd drugsprobleem ontkennen de schepenen wel. "Er zijn al verschillende controles geweest door de politie. Er wordt wel eens iets gevonden, maar zeker niet overdreven. Er zijn inderdaad twee overdosissen geweest met GHB, maar dat waren geïsoleerde gevallen. Dat neemt wel niet weg dat we er aandacht voor blijven hebben", aldus schepen Hannes Anaf (sp.a).

Foto Mia Uydens

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio