Voorzitter Hof van Beroep roept Antwerpse onderzoeksrechters bij zich

Voorzitter Hof van Beroep roept Antwerpse onderzoeksrechters bij zich

Voorzitter Hof van Beroep roept Antwerpse onderzoeksrechters bij zich

Print
De eerste voorzitter van het Antwerpse Hof van Beroep roept alle Antwerpse onderzoeksrechters bij zich naar aanleiding van het conflict dat zij hadden met de Antwerpse rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Sofie De Wit (N-VA).

Op 10 januari publiceerde de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) een samenvatting van een audit die hij uitvoerde bij de rechtbank van Antwerpen. Het volledige verslag mocht niet bekend gemaakt worden en bleef ook voor minister Turtelboom geheim, zo zegde ze.

Uit die samenvatting bleek o.a. dat de rechtbankvoorzitter aan de onderzoeksrechters vroeg om na vijf jaar afstand te doen van hun mandaat. Voorzitter Mahieu vroeg dat omdat hij nauwelijks jeugdrechters vindt, terwijl velen onderzoeksrechter willen worden. De HRJ wees erop dat deze praktijk van Mahieu niet kan.

Oneigenlijk

Ook zou Mahieu de aanwijzing van rechters door de voorzitter zelf (door hemzelf dus) "op een oneigenlijke manier aanwenden om de aanwijzing van een onderzoeksrechter bij Koninklijk Besluit te omzeilen". Dat mag niet van de HRJ omdat dit soort aanwijzingen door de voorzitter "een tijdelijke en uitzonderlijke maatregel zijn om onvoorziene omstandigheden op te vangen". Mahieu kreeg in zijn geschil met de Antwerpse onderzoeksrechter dus ongelijk.

Omdat de problemen met het vinden van jeugdrechters hiermee natuurlijk niet opgelost zijn, zal de eerste voorzitter van het Hof van Beroep, Michel Rozie, nu met de Antwerpse onderzoeksrechters overleggen over deze zaak.

Lek

Een ontwerpverslag van het rapport van de HRJ lekte uit via de VRT. Het parket-generaal opende een onderzoek naar schending van het beroepsgeheim, maar dat is ondertussen afgerond. De zaak is geseponeerd "omdat men geen begin van een dader kon vinden", zo zegde Turtelboom.

Ondertussen raakte wel bekend dat Jacques Mahieu zich geen kandidaat heeft gesteld om de nieuwe provinciale rechtbank van Antwerpen te leiden. Hij zou kandidaat-vrederechter zijn.

Archieffoto SVDE: Jacques Mahieu
JDW

MEEST RECENT