Homofoob geweld seponeren om "opportuniteitsredenen" voortaan verboden

Homofoob geweld seponeren om opportuniteitsredenen voortaan verboden

Homofoob geweld seponeren om "opportuniteitsredenen" voortaan verboden

Print
"Homofoob geweld seponeren om opportuniteitsredenen is voortaan verboden". Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Karin Temmerman (sp.a) en Sophie De Wit (N-VA).

Zij hadden vastgesteld dat in drie jaar tijd slechts 26 zaken bij de parketten van homofoob geweld werden gemeld, terwijl toch 85 klachten werden ingediend. En het aantal klachten is al onrealistisch weinig, vonden de vragenstellers. Van die 26 zaken werden liefst 17 geseponeerd (65%), zonder gevolg gerangschikt dus. Temmerman en De Wit wilden weten waarom dat zo was.

Houding van slachtoffer

Turtelboom zegde dat 35% van die zaken werd geseponeerd om "opportuniteitsredenen". Bijvoorbeeld wegens de "beperkte maatschappelijke weerslag", "toevallige omstandigheden", "de houding van het slachtoffer" (sic!) of omdat het geweld gepleegd werd "in de relationele sfeer". De minister beklemtoonde dat sinds 17 juni 2013 een nieuwe circulaire van kracht is. De verbiedt seponering om opportuniteitsredenen.

Turtelboom verwacht veel van die circulaire: een betere registratie van homofoob geweld, een betere kennis van de wet bij justitie en politie, een betere samenwerking tussen de verschillende betrokkenen en een betere toepassing van de antidiscriminatiewetgeving.

Lees ook: Homofoob geweld: feiten, oorzaken en beleidsvoorstellen

Het homobeleid van Milquet

Archieffoto Belga: Minister van Justitie Annemie Turtelboom
JDW

.

Nu in het nieuws