Liga wil onderzoekscommissie over afluisterpraktijken NSA

Liga wil onderzoekscommissie over afluisterpraktijken NSA

Liga wil onderzoekscommissie over afluisterpraktijken NSA

Print
De Liga voor Mensenrechten wil dat de Kamer een parlementaire onderzoekscommissie opricht om na te gaan of Belgische inlichtingendiensten betrokken zijn bij de spionagepraktijken van de Amerikaanse NSA. De mensenrechtenorganisatie heeft hiertoe een verzoek gericht tot Kamervoorzitter André Flahaut (PS).

Zoals geweten gaat de NSA, de National Security Agency, na wie met wie telefoneert en sms't om zo terroristische aanslagen te voorkomen. Daarbij werd onder meer de gsm van de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgeluisterd. Het Duitse parlement besliste daarop om een onderzoekscommissie op te richten om na te gaan of de Duitse geheime diensten op de hoogte waren van de Amerikaanse "illegale" praktijken. Niet alleen de verantwoordelijken van de inlichtingendiensten, maar ook de grote internetbedrijven worden gehoord.

Vandenberghe

Volgens de Liga is het "nauwelijks denkbaar" dat de binnenlandse veiligheids- en inlichtingendiensten niet op de hoogte zijn van die activiteiten van de NSA en het is "niet ondenkbaar" dat diezelfde diensten bijstand hebben verleend en verlenen aan de NSA bij het ontplooien van haar activiteiten.

Hugo Vandenberghe, de stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel, diende vorig jaar reeds een klacht in bij het parlementair Comité I om de NSA-praktijk aan te klagen.

JDW

Foto: het hoofdkwartier van de NSA

Archiefbeeld Photo News

MEEST RECENT