1 / 2

Noorderburen settelen zich graag over de grens in Essen

Uit de cijfers van de Vlaamse Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor 2013 blijkt dat 32% van de Essenaars een andere nationaliteit heeft dan de Belgische en 20% van alle Essenaars is van niet-Belgische herkomst.

Tilborghs Margo

“We kunnen stellen dat de cijfers sinds twee jaar toch gestabiliseerd zijn”, zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V). “Het klopt dat één op de vijf van de Essenaars Nederlander is. Toch zie je ook heel wat gekleurde mensen rondlopen in onze gemeente. Men zegt dat één op de drie, maar die cijfers kloppen niet.

In Essen wonen er vijftig verschillende nationaliteiten. Een deel van de mensen die in Essen rondwandelt met een hoofddoek, waarvan je zou kunnen vermoeden dat ze van allochtone afkomst zijn, zijn eigenlijk ook gewoon Nederlanders.

Verkleuring

De gemeente is een werkgroep gestart met politie, OCMW, de dienst bevolking en huisvesting om te bekijken hoe het eigenlijk zit met de verkleuring in Essen.

“Een van de taken bestaat erin om objectief een zicht te krijgen op hoeveel allochtone mensen er daadwerkelijk in Essen verblijven”, zegt Van Tichelt. “Waar komen ze vandaan? En waarom komen ze naar Essen? We hebben daar nog geen volledig zicht op, maar wel een aantal mogelijke indicaties.

Aantrekkelijke trein

In Nederlandse buurgemeente Roosendaal wonen 15.000 allochtonen. Een deel daarvan stroomt door naar Essen. “We zien ook dat een aantal oude woningen in Essen worden omgebouwd tot kleine appartementen. Die komen in Nederland op de huurmarkt. Door de woonkwaliteit hier dus verbeteren, willen we de doorstroom tegengehouden. Wat waarschijnlijk ook in ons nadeel speelt, is de goede treinverbinding. Ook dat is een aantrekkingspunt voor buitenlanders. Ook dat is een aantrekkingspunt voor heel wat buitenlanders”, gelooft de burgemeester.”

MaTi

Foto: Essens burgemeester Gaston Van TicheltMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio