Helft Mechelse kinderen van vreemde origine

Helft Mechelse kinderen van vreemde origine

Helft Mechelse kinderen van vreemde origine

Print
Mechelen - De helft van de kinderen tussen 0 en 11 jaar in Mechelen is van vreemde origine. Dat is meer dan het Vlaamse gemiddelde van ongeveer 30 procent, maar minder dan Antwerpen.

De nieuwe 'inburgerings- en integratiemonitor' van de Vlaamse overheid becijfert niet alleen de vreemdelingen, maar ook iedereen van vreemde herkomst. Dus ook de inwoners van wie de eerste nationaliteit niet Belgisch is, of om Belgische kinderen van een ouder in die situatie

In de Dijlestad zijn er van de ruim 82.000 inwoners vandaag 23.286 van vreemde origine, of 28,3 procent. Dat is meer dan één op de vier. Inwoners met Marokkaanse roots zijn het sterkst vertegenwoordigd, gevolgd door Nederlanders, Armenen, Spanjaarden en Polen. Van alle kinderen tussen 0 en 5 jaar is 50 procent van vreemde origine, en ook in de groep van 6 tot 11 jaar is het cijfer vergelijkbaar: 49,7 procent. In die leeftijdscategorie ligt het Vlaamse gemiddelde ondertussen op 29,4 procent.

Eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA), bevoegd voor diversiteit, zegt dat in het beleid rekening wordt gehouden met de multiculturele realiteit in Mechelen. ""De kennis van het Nederlands zowel thuis als in het openbaar is zeer belangrijk. Je kan niet verwachten om te genieten van de sociale voordelen van een maatschappij zonder aan diezelfde maatschappij te participeren. Daarvoor is de kennis van de taal onontbeerlijk", stelt hij.

Marc Hendrickx: "Dat participatietraject vertrekt van een verschillend verleden, maar houdt een gedeelde, gemeenschappelijke toekomst in. Die toekomst is Vlaams en Nederlandstalig. "Ook is het belangrijk om in te zetten op alle bevolkingsgroepen en niet alleen op de grootste, zoals in het verleden gebeurde."

CDBR, SVH

Lees ook: Iedereen moet Nederlands leren in Mechelen

CDBR, SVH

Archieffoto Patrick Hattori
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio