1 op 3 led-lampen veel te snel stuk

1 op 3 led-lampen veel te snel stuk

Wonen

1 op 3 led-lampen veel te snel stuk

Print

33% van alle led-lampen doet niet wat hij belooft had te doen, zo blijkt uit een onderzoek van de Britse consumentenvereniging Which?. Ook Test-Aankoop is duidelijk niet verbaasd door de resultaten.

Tijdens het onderzoek werden 230 led-lampen getest. Bijna 30% van de lampen hield het nog geen 10.000 uren vol, terwijl er op de verpakking overal vermeld staat dat ze 15.000 uur moeten kunnen meegaan. Bij een vijftal led-types werd er zelfs geen 6.000 uur gehaald. Vooral de lampen van Ikea zouden volgens Which? Slecht scoren. Ikea zelf reageerde daarop door aan te kondigen voorlopig zijn led-productie uit de handel te zullen nemen om te onderzoeken wat er fout gaat.

Heel wat mensen stappen alsmaar vaker over op led-lampen net omdat ze zo'n lange levensduur hebben, de kostprijs, die al snel tot twintig euro per stuk kan oplopen, nemen ze er daarom ook graag bij.

Volgens Test-Aankoop ligt de fout bij de communicatie van de producenten. "Het is nu eenmaal een feit dat niet alle lampen even lang meegaan, de producenten zouden daarover beter moeten communiceren", aldus de organisatie in Het Laatste Nieuws.

Photo News / Mieke Geysmans

NIET TE MISSEN