Doet Homans een aanval op de positie van Peeters?

Print
De N-VA begint vrijdag aan haar verkiezingscongres in Antwerp Expo. Drie dagen lang zullen voorzitter De Wever & co in commissiezittingen hun congresteksten afwegen en amenderen, om zondag tijdens de plenaire zitting alle neuzen in dezelfde richting te zetten voor de race naar 25 mei.

Dat Bart De Wever een hoofdrol gaat spelen in de federale strijd, is inmiddels geen geheim meer. Over het Europese niveau is gisteren ook de knoop doorgehakt. Die lijst wordt getrokken door voormalig Knack- en Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt. De andere ex-journalist die daarvoor eveneens werd getipt, Siegfried Bracke, neemt de kop in Oost-Vlaanderen.

En hoe staat het met de provinciale kieskring Antwerpen, de grootste van allemaal? Daar moet de N-VA de komende maanden een uitdagende strijd leveren met Vlaams minister-president Kris Peeters. En het ziet ernaar uit dat dat een kluif wordt voor Liesbeth Homans.

De Antwerpse OCMW-voorzitter en schepen heeft zichzelf sinds het begin van de legislatuur stevig op de kaart gezet. Geregeld lokte ze controverse uit, maar ze is nooit bezweken onder de commotie. Zelfs haar aanvaring met de overheidsvakbonden over de nieuwe openingstijden aan de stedelijke loketten liep met een sisser af: de staking bloedt stilaan dood.

De koppositie op de Antwerpse N-VAlijst lijkt Homans niet meer te kunnen ontgaan. Zij maakt er ook nog nauwelijks een geheim van dat ze een ministerpost in de nieuwe Vlaamse regering wel ziet zitten. Afhankelijk van de vraag op welke lijst Geert Bourgeois zal staan, kan ze zelfs in aanmerking komen om de eerste vrouwelijke minister-president te worden. Dat roept vragen op over het soortelijk gewicht van die andere Antwerpse N-VAminister, Philippe Muyters uit Edegem. Blijkbaar is hij door zijn partij te licht bevonden om de lijst te trekken, of misschien vindt die partij het noodzakelijk om een vrouwelijk boegbeeld naar voor te schuiven.

Muyters wordt ook op een tweede plaats met de vingers in de neus verkozen, en zelfs als lijstduwer maakt hij een grote kans. Maar is dat ook voldoende om in aanmerking te komen voor een stek in de volgende regering? Met Liesbeth Homans en Kris Peeters erbij zou die regering liefst drie Antwerpse ministers tellen. En dat is wellicht voor de andere Vlaamse regio’s moeilijk te verteren.

LEX MOOLENAAR

Nu in het nieuws