Zuipbusje komt zo, maar zit niet vol

Zuipbusje komt zo, maar zit niet vol

Zuipbusje komt zo, maar zit niet vol

Print
Ondanks de groeiende kritiek en de matige belangstelling voor het initiatief komen dit weekend de eerste zuipbussen uit Nederland naar België om jongeren onder de 18 de kans te geven uit te gaan en alcohol te drinken.

In Nederland mag men seks hebben vanaf 14 jaar, trouwen vanaf 16 jaar maar moeten ze sinds begin dit jaar tot hun 18 jaar wachten om een pintje te drinken op café of in een discotheek. Mark Foolen en Rick van Heeswijk uit Sint-Oedenode (Eindhoven) kwamen eind vorig jaar op het idee om op zaterdagavond feestbussen in te leggen naar België om Nederlandse min 18-jarigen een pleziertje te gunnen. Voor 20 euro worden jongeren opgepikt en naar een Belgische discotheek gebracht om zich daar te amuseren en naar hartelust te kunnen drinken. ‘s Nachts worden ze veilig weer afgezet. Nixpress, zo heet de organisatie, kreeg veel publiciteit. Maar tegelijk kwam er ook een hoop kritiek.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zegt dat de busreizen “onwenselijk zijn maar wettelijk niet tegen te houden”. “Politiediensten kunnen jongeren die van de bus stappen wel een alcoholtest opleggen”, zegt de staatssecretaris.

Ondanks alle tegenkantingen leggen van Heeswijk en Foolen dit weekend vier bussen in naar ons land. Dat is toch de bedoeling want de belangstelling valt tegen. Vorige week hadden zich nog maar 115 jongeren aangemeld voor een busreis. Dat is veel minder dan gehoopt.

Foto Concentra: Initatiefnemers Mark Foolen en Rick van Heeswijk
THIERRY GOEMAN

.

Nu in het nieuws