Uitzetting dreigt voor vierjarig kind

Uitzetting dreigt voor vierjarig kind

Uitzetting dreigt voor vierjarig kind

Print
Borgerhout - De Vlaamse jeugdzorg zit in de knoei. Opnieuw duikt een Nederlands pleegkind op dat al drie jaar in een Belgisch gezin woont, maar hier officieel niet bestaat. Alle instanties doen alsof hun neus bloedt en de pleegmoeder is de wanhoop nabij.

Niet eens een jaar geleden bracht uw krant het verhaal van een Nederlands pleegkind dat al zes jaar in een Kempens pleeggezin verbleef (zie afbeelding boven). Ze was als kleuter misbruikt door haar Hollandse ouders. Bij haar Belgische pleegmama kwam ze er weer helemaal bovenop. Maar de Belgische Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) dreigde het zwakbegaafde meisje terug naar Nederland te sturen, omdat het in België geen papieren had. De pleegmoeder bewoog hemel en aarde om dat in orde te krijgen, maar geen enkele dienst kon haar helpen. Ten einde raad bracht ze haar verhaal in de krant, waarna de zaak in twee dagen was opgelost. “Dit is een uitzonderlijk geval”, verklaarde de Vlaamse jeugdzorg. Niet dus.

De redactie heeft weet van minstens acht buitenlandse pleegkinderen in Belgische gezinnen, die een uitzettingsbevel kregen omdat de papieren maar niet in orde geraakten. Eén pleegmoeder sloeg in paniek en bracht haar pleegkind van 4,5 terug naar Frankrijk. Het kind was al drie jaar in België en sprak geen woord Frans. Het zit nu in een instelling.

Nezha Mouridi, een pleegmoeder uit Borgerhout, wil niet dat het met haar Nederlandse nichtje zover komt.

Lees meer in Gazet van Antwerpen van dinsdag, blz. 3

Foto Jan Van der Perre
RAF LIEKENS, SASKIA VAN NIEUWENHOVE

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio