"Neem je mijn plaats, dan ook mijn handicap"

Neem je mijn plaats, dan ook mijn handicap

"Neem je mijn plaats, dan ook mijn handicap"

Print
Essen - Parkeerplaatsen voor personen met een handicap worden nog al te vaak ingenomen door mensen die daar geen recht op hebben. Als lokaal politicus en politieraadslid ging Jan Suykerbuyk zelf op onderzoek uit in Essen, Kalmthout en Wuustwezel.
Iedere gemeente moet voorzien in voldoende parkeerplaatsen voor gehandicapten op openbare domeinen. Als gemeente- en politieraadslid heeft Jan Suykerbuyk (CD&V) daar een studie over gemaakt.

“Als je weet dat Essen 20.000 inwoners heeft, dan zouden er, theoretisch gezien, 500 gehandicaptenparkeerplaatsen moeten zijn. Dat klopt natuurlijk niet. Eén op honderd is realistischer”, reageert Suykerbuyk.

Extra plaatsen

“Dat aantal vind ik redelijk en daar kan ik ook mee leven”, zegt rolstoelgebruikster Corry Verhulst. “Maar er is geen controle op. Er wordt te weinig gecontroleerd op foutparkeerders en dat is heel frustrerend. In mijn auto ligt er een papier liggen waar op staat: ‘Als je mijn plaats inneemt, neemt je dan ook mijn handicap over?'. Wie fout parkeert krijgt van mij deze boodschap tussen zijn ruitenwissers. Ik wil geen politie spelen, maar er wel de aandacht op vestigen dat het niet netjes is om als gezond persoon op een plaats voor gehandicapten te parkeren.”

“Het is positief dat er parkeerplaatsen voor mindervaliden bijkomen”, zegt Jan Suykerbuyk. “Toch zijn er enkele cruciale plaatsen waar het nog beter kan.
Denken we maar aan het dienstencentrum en de polikliniek, de serviceflats en de parking van de Wildertse Duintjes. Aan de polikliniek geldt een parkeer- en stilstandverbod met uitzondering voor personen met een handicap. Hiertegen wordt veel gezondigd. Toch zijn er ook heel wat goede voorbeelden, zoals aan scholen, supermarkten, kerken en kerkhoven, dorpspleinen en sporthallen."

Tweeledig probleem

Ook Veronique Michel, stafmedewerker van de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten regio Antwerpen, zegt dat er regelmatig klachten binnenkomen over het onterecht innemen van voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap. “Het probleem is tweeledig”, zegt ze. “Vaak staan er onterecht auto’s op die parkeerplaatsen. Mensen hebben altijd een excuus om er maar eventjes te staan. Maar het mag niet. De reglementering is daar heel strikt over. Soms is het ook niet altijd duidelijk dat het om voorbehouden parkeerplaatsen gaat. Daar zou een gemeente dan iets aan moeten doen. Een parkeerplaats vlak naast de weg is ook onaanvaardbaar. Er is een reglementering over afmetingen. Ook het onderhoud en de ligging van de parkeerplaats is vaak een probleem. De deur van de wagen moet volledig open kunnen, zodat iemand zijn rolstoel naast de auto kan plaatsen. ”

Hoffelijkheid

“Het gebeurt wel eens dat er een vraag gericht wordt aan het schepencollege in verband met parkeerplaatsen voor gehandicapten , zegt schepen en voorzitter OCMW van Imelda Schrauwen. ”In de mate van het mogelijke houden we daar rekening mee en volgen we dat zeker op. Maar mensen moeten hoffelijk zijn in het verkeer en daar hoort respect voor gehandicapten absoluut ook bij”, zegt ze met klem.

MaTi
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio