1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Architect maakt simulatie torenuurwerk

Mechelaars die een goed beeld willen krijgen van het torenuurwerk van Sint-Rombouts kunnen nu ook een simulatie bekijken in 3D. Die werd gemaakt door architect Paul Van Welden uit Weerde (Zemst).

Van Haezendonck Sven

Al weken verzamelen leden van het comité 'Rombout wordt wijzer' handtekeningen. Hun wens: Mechelens trots opnieuw een torenuurwerk geven. Eind december 1705 besliste de gemeenteraad om vier wijzerplaten aan te brengen op de Sint-Romboutstoren. Het mechanisme was met een omtrek van bijna 37 meter, een grote wijzer van 3,62 meter en cijfers van telkens zo'n twee meter destijds het grootste skeletuurwerk ter wereld. Zelfs groter dan dat van de Big Ben in Londen.

Aanstaande donderdag maakt het comité bekend hoeveel handtekeningen het heeft verzameld. Verwacht wordt dat het er meer dan 8000 worden, het aantal dat het stadsbestuur vroeg. Om de pleitbezorgers extra te steunen, heeft architect Paul Van Welden een leuke simulatie gemaakt van het torenuurwerk. "Ik ben zelf een enorme fan van het project", zegt hij. En dus ging Van Welden na enig opzoekingswerk aan de slag met een tekening van zijn collega Mark Tourlouse. Ook hij draagt het project een warm hart toe en voerde er in het verleden al actie voor.

"In mijn hoofd speelde al langer het idee om een schaalmodel te maken van de uurwijzerplaten. De tekening heb ik met speciale software omgezet naar een 3D-model. Zaterdag heb ik dat met een printer op een schaal van een honderdste geprint op een transparante folie", legt Paul Van Welden uit. De schaal is dezelfde als het bronzen schaalmodel van de Sint-Romboutstoren dat aan de voet van de echte staat.

Stemmen voor het uurwerk kan via

.

SVH

Foto's Jan Smets, Paul Van Welden.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio