Eén glas alcohol kan al schadelijk zijn voor de darmen

Overmatig alcoholgebruik is erg ongezond, maar ook een minieme hoeveelheid kan dat al zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Elhaseen Elamin van de Universiteit Maastricht. Zelfs één glas bier of wijn kan al een negatief effect op de darmen hebben.

fvranckx

Vrijwilligers kregen via een infuus alcohol, vergelijkbaar met één glas bier, toegediend in de twaalfvingerige darm. En wat bleek? De doorlaatbaarheid van de dikke en dunne darm vergrootte aanzienlijk.

De gezondheidsgevolgen kunnen nefast zijn, omdat ziekteverwekkers zo makkelijker door de beschermlaag van de darm kunnen dringen en de kans op bacteriele infecties en celdood toeneemt. Het is vooral het afvalproduct van alcohol, de stof acetaldehyde, die een giftige uitwerking kan hebben op de cellen. Ook zullen ziektes als dikke darmkanker en leveraandoeningen zich makkelijker kunnen ontwikkelen.

Toch erkent onderzoeker Elamin dat het risico op kwalijke gezondheidsgevolgen niet altijd toeneemt. Wanneer u een pintje consumeert in combinatie met bepaalde vetzuren, beschermen deze vetzuren net de darmbarrière.

“Het is uiteindelijk dus moeilijk te zeggen wat het precieze effect is van het drinken van bijvoorbeeld één glas wijn of bier, omdat er meer dan alleen alcohol in zit. Feit blijft wel dat alcohol op zich een schadelijk effect heeft op de darmbarrière, zelfs bij minimale hoeveelheden.”

EDu, Archieffoto PN