2141 veroordeelden zitten celstraf niet uit

2141 veroordeelden zitten celstraf niet uit

2141 veroordeelden zitten celstraf niet uit

Print
Meer dan 2.000 misdadigers die van de rechter een gevangenisstraf tot drie jaar kregen, zitten vandaag gewoon thuis. De meerderheid van hen krijgt twee maanden later wel een enkelband om. Maar dat systeem krijgt steeds meer kritiek.

"De straffeloosheid is verleden tijd. Vanaf nu worden alle straffen vanaf vier maanden uitgevoerd", juichte minister van Justitie Annemie Turtelboom deze week. De meerderheid van die straffen tot drie jaar wordt wel uitgezeten met een enkelband, niet in de gevangenis.

Uit uitgelekte cijfers van Justitie blijkt dat op 14 januari 2014 liefst 2.141 veroordeelden hun gevangenisstraf niet uitzaten. Zij kregen aan de gevangenispoort te horen dat er geen plaats was en dat ze weer naar huis mochten. Wie meer dan vier maanden kreeg, moet zich gemiddeld zes weken later aanmelden voor een enkelband.

Maar de cipiersvakbonden en de oppositie uiten kritiek op dat systeem. "Er is te weinig personeel voor de controle van de enkelbanden. Een misdadiger die de regels overtreedt, wordt niet eens bestraft", zegt Gino Hoppe van het ACOD. "De straffeloosheid is absoluut niet voorbij."

"In maart nog 6.000"

Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen, beweert dat het gaat om veroordeelden die in wachttijd zitten voor een enkelband. "Die wachttijd zal altijd bestaan, omdat mensen die zich aanmelden in de gevangenis daar ingeschreven worden en een eerste controle doorlopen. Vroeger liepen die wachttijden op tot anderhalf jaar, nu is het gemiddeld nog zes maanden."

Sempot wijst erop dat in maart 2013 nog 6.000 mensen in de wachttijd zaten en dat dat aantal intussen gedaald is naar 2.141.

Die laatste bewering klopt echter niet. Uw krant heeft ook de cijfers van eind 2012. Toen bedroeg het aantal veroordeelden in strafonderbreking 2.682. Er is dus een daling van 2.682 naar 2.141 in een goed jaar tijd.

RAF LIEKENS/SASKIA VAN NIEUWENHOVE , Archieffoto LM

Lees meer in ons dossier 'De stand van onze gevangenissen' in Weekendplus pagina 1-5.

Nu in het nieuws