Porte wint koninginnenrit Tour Down Under, Gerrans met 1 seconde leider

Print

Porte wint koninginnenrit Tour Down Under, Gerrans met 1 seconde leider

De Australiër Richie Porte (Sky) heeft zaterdag de koninginnenrit van de Tour Down Under (WorldTour) gewonnen. De bijna 29-jarige Porte haalde het in deze vijfde etappe na 151,5 km met start in McLaren en aankomst op Willunga Hill.

De Australiër zette op zowat 2 kilometer van de eindmeet een solo op en haalde het met 10 seconden voorsprong op de Italiaan Diego Ulissi, die net de Australiër Simon Gerrans voorafging. Cadel Evans, die zesde werd op 0:14, moet zijn okergele leiderstrui afstaan aan Gerrans. Die telt in het klassement nu één luttele seconde voorsprong op Evans.

Na drie kilometer koers vormde zich een kopgroep met de Duitser Jens Voigt, de Italiaan Matteo Trentin, de Rus Mikhail Ignatyev en de Spanjaard Juan José Lobato. Geen van hen was een gevaar voor de leiderstrui en zij mochten een voorsprong opbouwen tot 8:40. Na de bevoorradingszone werd het tempo in het peloton opgevoerd waardoor de vier met nog slechts 1:30 aan de eerste beklimming van Willunga Hill konden beginnen. Net over de top kwam alles samen.

In de afdaling reed Jürgen Roelandts even voor het pak uit maar werd snel gegrepen. In de slotklim zette Richie Porte alles op alles, sloeg een kloof en kon het uitzingen tot de eindmeet.Morgen valt het doek over deze Tour Down Under, met een criterium over 85,5 kilometer in Adelaide, en kennen we meteen de opvolger van de Nederlander Tom-Jelte Slagter.

Belga, Foto's PN/AFP

Meer sportnieuws