Winkelen bij de buren

In opdracht van de provincie Antwerpen deden IDEA Consult, Geo Intelligence en MAS research onderzoek naar grensoverschrijdend winkelen, meer specifiek: belgen die in Nederland winkelen. In 1,5 miljoen winkeluitstappen in Nederland geven inwoners van 18 noordelijke Antwerpse gemeenten in totaal 190 miljoen euro uit.

Pinxteren Sien

Gemiddeld gaan deze gezinnen 10 tot 11 keer per jaar in Nederland winkelen. Ze spenderen gemiddeld 127 euro.

"We hadden nog geen beeld over de bezoekersmotieven. We gingen er van uit dat belgen in Nederland gaan winkelen omdat het er goedkoper is en wegens de openingen op zondag. Dat eerste werd bevestigd. De belangrijkste reden om in Nederland te gaan winkelen is wel degelijk de lager prijs. Een tweede reden is het aanbod en op de derde plaats staat de gezelligheid. In veel gemeenten stond op de vierde plaats daguitstap. Veel gezinnen zien winkelen dus als daguitstap, als een totaalgegeven. De openingen op zondag kwam minder naar voor dan gedacht" legt Marie-Laure Koyen van IDEA Consult uit.

Ilse Van Unen, filiaalleidster van kledingzaak Jola Mode in Zundert ziet regelmatig belgen in haar winkel. "Bijna de helft van mijn klanten zijn belgen. De meeste komen van net over de grens en komen naar hier voor gewone boodschappen in de supermarkt. De supermarkt is volgens mij de grote aantrekkingskracht voor de belgen. Alle zaken er rond profiteren hiervan mee, net zoals wij. De solden duren hier ook veel langer, terwijl ze in België maar een maand duren. Zelfs tijdens de solden in België komen ze naar hier. In België blijft de kleding ook duurder, ondanks de gelijk gemaakte BTW", zegt Van Unen.

Sipi

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio