Lokeren schenkt stadswijn

Lokeren schenkt stadswijn

Lokeren schenkt stadswijn

Print
Lokeren - Over drie jaar hoopt het stadsbestuur eigen wijn te schenken op recepties of als relatiegeschenk aan te bieden. Een leuke manier om stadslandbouw te promoten.
Dit voorjaar laat schepen van landbouw Nina Van der Sypt (CD&V) driehonderd druivelaars aanplanten op een zonnig terrein aan de rand van het Bospark. Als alles goed gaat kan dan over drie jaar de eerste stadswijn geschonken worden. "We willen in de eerste plaats de stadslandbouw promoten, ttegelijk zocht ik naar een relatiegeschenk dat gelinkt is aan landbouw", legt de schepen uit waarom Lokeren een eigen stadswijn wil maken.

Groen ambtenaar Lode Debruyne is wijnbouwer als hobbyist en volgde daar ook al een opleiding voor bij Syntra. De zoektocht naar een nieuw relatiegeschenk en zijn wijnkennis resulteert in de stadswijngaard.

Dit voorjaar zal de groendienst de druivelaars planten, het verdere onderhoud laat de stad over aan De Sperwer die ook al instaat voor het onderhoud van kruidentuin en het verzorgen van de dieren in het Bospark. "We kiezen voor druivenvariëteiten met een kortere groeicyclus die twee weken vroeger afrijpen ten opzichte van de groeicyclus in Bordeaux. We zullen de wijngaard ook ecologisch inrichten met bijen- en insectenvriendelijke bloemenstroken en op die manier plagen voorkomen. Eens de eerste oogst geplukt is werken we samen met de Reinaert Wijngilde uit Lokeren"; kondigt Van der Sypt aan. De wijngaard zou na drie jaar goed moeten zijn voor vier- tot vijfhonderd flessen per jaar. Het merendeel witte wijn maar ook een deel rode of rosé wijn. Die zal dienst doen als relatiegeschenk.

DVR

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio