Postnatale depressie duurt vaak tot 1 jaar na geboorte

Postnatale depressie duurt vaak tot 1 jaar na geboorte

Postnatale depressie duurt vaak tot 1 jaar na geboorte

Print
Ongeveer 13 procent van de pas bevallen vrouwen krijgt te kampen met een postnatale depressie. Uit onderzoek door Sara Casalin van de Onderzoeksgroep Klinische Psychologie van de KU Leuven blijkt dat ongeveer 38 procent van deze vrouwen zich op lange termijn blijven slecht voelen, tot een jaar na de geboorte of zelfs langer.

Vrouwen die te maken krijgen met een postnatale depressie voelen zich een tijd lang droevig, zijn prikkelbaar, hebben een laag zelfbeeld en beleven geen plezier aan hun baby en hun leven.

Algemeen wordt aangenomen dat deze periode slechts drie tot zes maanden duurt, maar uit een analyse van 23 studies die tussen 1985 en 2012 wereldwijd gepubliceerd werden over het verloop van postnatale depressie, blijkt volgens Casalin dat deze depressie bij 4 op 10 veel langer blijft aanslepen.

Jonge alleenstaande moeders lopen meer risico, zo leert het onderzoek. "Ook factoren zoals een laag inkomen, een slechte partnerrelatie en een depressief verleden en vooral de opeenstapeling van meerdere risicofactoren spelen een grote rol", aldus de onderzoekster.

Op basis van deze onderzoeksresultaten kunnen volgens Casalin langdurige postnatale depressies beter begeleid worden en alle betrokkenen juister geïnformeerd.

Belga, Archieffoto PN

Nu in het nieuws