Open Vld wil 'groene golf' op de Leien

Open Vld wil 'groene golf' op de Leien

Open Vld wil 'groene golf' op de Leien

Print
De Antwerpse Open Vld pleit voor een ‘groene golf’ op de Leien. Volgens de partij moeten de mensen nu te veel voor een rood licht staan en zorgt dat voor files. Schepen Koen Kennis (N-VA) reageert verbaasd. “Er is al een groene golf op de Leien en op veel andere assen”, zegt hij.

De Antwerpse liberalen voerden zaterdag aan verschillende verkeersassen in Antwerpen actie. Door een betere afstelling van de verkeerslichten zou de verkeerscapaciteit tot 40 procent kunnen worden vergroot.

“Het is onbegrijpelijk dat dit nu nog steeds niet zo is op de Leien”, zegt Annemie Turtelboom, Antwerps Open Vld-fractieleidster. “Op weg naar het kruispunt van de Anselmostraat met de Britselei was het aan elke verkeerslicht rood, als voetganger, als fietser en als automobilist. Door het inzetten van een supercomputer zou een groene golf kunnen worden georganiseerd, maar dat kan pas in 2015.”

Het afstellen van verkeerslichten, zodat wagens die zich aan de snelheidsbeperking houden steeds groen hebben, is een Vlaamse bevoegdheid. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis is verrast door de actie van Open Vld. “Wie tijdens de spitsuren 45 kilometer per uur rijdt op de Leien heeft altijd groen”, zegt Kennis. “Ook op veel andere verkeersassen is dat, zoals de Groenendaallaan, de Grotesteenweg en de Bisschoppenhoflaan. De stad Antwerpen investeert mee in de supercomputer om de verkeerslichten te regelen. Die zal waarschijnlijk pas tegen 2016 in werking zijn. Het zou ons de mogelijkheid bieden om keuzes te maken. Op sommige assen krijgen de auto’s of het openbaar vervoer de prioriteit, maar we kunnen ook zorgen voor een groene golf voor de fietsers.”

Prioriteit voor tram

De schepen geeft wel toe dat het systeem niet feilloos is. “De regeling kan wel eens in de war komen door het openbaar vervoer, dat prioriteit heeft”, zegt Kennis. “Ook als er te veel wagens zijn, werkt de groene golf niet perfect. Met Vlaanderen wil ik wel bespreken om de communicatie te verbeteren. Veel automobilisten weten niet dat er al een groene golf is.”

Foto Wim Hendrix
SACHA VAN WIELE

Nu in het nieuws