Tentoonstelling onthult faam van Antwerpen als Koekenstad

In de centrale hal van het Centraal Station opende vrijdag de expo Antwerpen Koekenstad. Een initiatief van 32 studenten marketing van de Karel de Grote- Hogeschool, die de familie Parein mee enthousiast kregen. Zo bevat de expo exclusieve foto's van de privécollectie van nazaat Dimitri Parein. Samen met zijn vader Louis kwam hij mee de expo openen.

mceulemans

De locatie voor de expo is niet zomaar gekozen, want wie in de negentiende eeuw in een Antwerps treinstation uitstapte, werd bedwelmd door de heerlijk zoete geur van koekjes en chocolade. Zo had elk station zijn eigen geur. De Beukelaer startte in 1870 in de Lange Kievitstraat, Biscuits Parein in 1894 aan het Zuidstation, Biscuits Phoenix aan het Ooststation en Matrougin en Meurisse domineerden aan Berchem en het Damstation. In honderd jaar tijd telde Antwerpen binnen de Ring immers meer dan twintig grote koekjesfabrieken. En daar heeft Antwerpen haar naam van Koekenstad aan te danken.

Dimitri Parein was direct gewonnen voor het idee van een expo over Antwerpen Koekenstad. "Het is een fantastisch project. De geschiedenis is uniek en mogen we niet vergeten, temeer omdat alle koekjes vandaag nog bestaan, onder de merknaam LU", verduidelijkt Dimitri Parein. "Mijn zoon wilde dat zijn kinderen het verhaal van Biscuits Parein leerden kennen en daarom hebben we vier jaar aan een boek over Biscuits Parein gewerkt", legt vader Louis Parein uit. Speciaal voor Antwerpen Koekenstad hebben ze het boek herwerkt.

Proeverroutes

De expo maakt deel uit van een totaalproject waarin ook de Chocolade- en Pateekesweek vervat zitten. Net als vorig jaar kunnen liefhebbers met een chocoladepas van 10 euro een stadswandeling maken langs 25 chocolatiers. De proeverroute loopt van 15 tot en met 22 februari. Begin februari kan dat al met een pateekespas langs 24 Antwerpse bakkers, patissiers en koffiehuizen.

De expo in het Centraal Station loopt nog tot 3 maart.

www.antwerpenkoekenstad.be

Lees het volledige artikel in Gazet Van Antwerpen - editie Stad.

Elke Lamens Foto Koen Fasseur : Vader Louis en zoon Dimitri Parein herwerkten hun boek over Biscuits Parein speciaal voor Antwerpen Koekenstad.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio