Geen celstraf voor 2.141 veroordeelden

Geen celstraf voor 2.141 veroordeelden

Geen celstraf voor 2.141 veroordeelden

Print
Meer dan 2000 misdadigers die van de rechter een celstraf tot drie jaar kregen, zitten vandaag thuis. De meerderheid van hen krijgt na twee maanden wel een enkelband om. Dat blijkt uit interne cijfers van Justitie.

“De straffeloosheid is verleden tijd. Vanaf nu worden alle straffen vanaf vier maanden uitgevoerd”, stelde justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) deze week. De meerderheid van die straffen tot drie jaar wordt uitgezeten met een enkelband, niet in de gevangenis. Uit cijfers van Justitie blijkt dat op 14 januari liefst 2.141 veroordeelden hun gevangenisstraf niet uitzaten. Zij kregen aan de gevangenispoort te horen dat er geen plaats was en dat ze weer naar huis mochten. Wie meer dan vier maanden heeft gekregen, moet zich gemiddeld zes weken later wel aanmelden voor een enkelband.

De cipiersvakbonden en de oppositie uiten kritiek op dat systeem. “Er is te weinig personeel voor de controle van de enkelbanden”, zegt Gino Hoppe van het ACOD. “De straffeloosheid is absoluut niet voorbij.” Minister Turtelboom spreekt dat tegen.

Verder tonen de cijfers aan dat de gevangenisbevolking (11.550) voor het eerst in jaren stabiliseert. De Antwerpse gevangenis blijft wel de zwartste vlek met een overbevolking van 63%. Bijna de helft van de gevangenen (5224) is vreemdeling, 14% (1573) is illegaal.

Lees het volledige artikel in uw weekendkrant.

RALI/SVN, Archieffoto

Nu in het nieuws