Een Belg op de vijf is bang om baan te verliezen

Een Belg op de vijf is bang om baan te verliezen

Een Belg op de vijf is bang om baan te verliezen

Print
Bijna één Belg op de vijf is bang om zijn job te verliezen. Het gaat om 18 procent, bijna het dubbele van het aantal in 2005. Dat schrijft Le Soir, die cijfers van de Fondation Travail-Université (UCL en universiteit van Namen) kon inkijken.

Mensen die geen vast contract hebben (46 procent) en zij die al eens een herstructurering meemaakten (21 procent) vrezen het hardst voor hun baan. Ook opvallend is dat het aantal mensen dat deeltijds werkt in tien jaar tijd verdubbeld is. Daarnaast zijn Belgische werknemers steeds hoger opgeleid. Tussen 2001 en 2011 steeg het aantal werknemers met een diploma hoger onderwijs van 35 tot 41 procent. 47 procent van de werkende vrouwen zijn hoger opgeleid, tegenover 36,6 procent van de mannen. Dat zijn respectievelijke stijgingen van 6 en 1,6 procent.

Regionale verschillen

Wie in Vlaanderen werk zoekt zonder een diploma hoger onderwijs, heeft een tewerkstellingsgraad van 51 procent. In Brussel en Wallonië is dat maar één kans op drie. Ter vergelijking: voor wie een diploma hoger onderwijs van het lange type bezit, is dat 90 procent. Brussel is een probleemregio omdat zowat 20 procent van de jongeren de school verlaat zonder dipoma. In Wallonië is dat 14 procent, tegenover 8,7 in Vlaanderen.

MCe, archieffoto

Nu in het nieuws