Nog 100 overtredingen per dag in autoluwe binnenstad

Nog 100 overtredingen per dag in autoluwe binnenstad

Nog 100 overtredingen per dag in autoluwe binnenstad

Print
Mechelen - In de autoluwe binnenstad van Mechelen waren er vorig jaar nog zo'n honderd overtredingen per dag. In 2012 telde de lokale politie er bijna 200 per dag. Voor de middenstand zijn het er nog steeds veel. Het stadsbestuur belooft extra ingrepen om het gebied beter aan te geven.

De tien camera's die de autoluwe zone in Mechelen-centrum bewaken, registreerden het voorbije jaar 38.189 overtreders. In 2012 waren het er bijna dubbel zoveel: 69.900. Het meest negeren bestuurders de permanente stop aan het Schepenhuis op de IJzerenleen, gevolgd door de Bruul en de Frederik de Merodestraat. Dat blijkt uit cijfers die onze redactie heeft opgevraagd bij de lokale politie.

"Maar dat betekent niet dat al die mensen ook een proces-verbaal in de bus hebben gekregen. Dat zijn er misschien 25.000 tot 30.000", reageert burgemeester Bart Somers (Open Vld). Wie tussen 11 en 18u langs een van de camera's in de binnenstad passeert, riskeert een boete van 55 euro. Voorlopig gaat dat geld nog naar de federale overheid, maar mogelijk al tegen de zomer wordt het een gemeentelijke inkomst. En dus vloeien de opbrengsten naar de stadskas.

"Mensen die een of twee keer tegen de lamp zijn gelopen, komen niet meer naar Mechelen. Ruim 38.000 overtredingen in een jaar of honderd per dag. Dat zijn er nog altijd honderd te veel", zegt voorzitter Leo Lenaerts van het Bruulcomité.

Een mogelijke uitbreiding van de autoluwe zone zit veel handelaars dwars. "Dat is nog niet voor meteen. Wij hebben eerst andere prioriteiten", sust Somers. Ingrepen om de autoluwe binnenstad beter af te bakenen, komen er wel. "Zo gaan wij op het kruispunt van de Merode- met de Sint-Jansstraat een drempel aanleggen. Dat moet bestuurders duidelijk maken dat ze best via de Biest rijden", legt de burgemeester uit.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio