"Geef jonge drinker een GAS-boete"

Geef jonge drinker een GAS-boete

"Geef jonge drinker een GAS-boete"

Print
"Een verbod op de verkoop van alcohol en tabak aan minderjarigen werkt alleen als je ook de jongeren op hun verantwoordelijkheid wijst. Bijvoorbeeld door hen een GAS-boete te geven", zegt Karel Van Eetvelt van ondernemersorganisatie Unizo.

Volgens cijfers van de FOD Volksgezondheid is de verkoop van alcohol aan jongeren beneden de zestien jaar toegenomen. Vooral in drankautomaten en nachtwinkels zijn er in 2013 meer inbreuken vastgesteld. In een reactie op die nieuwe cijfers verwijst CD&V-senator Dirk Claes onder meer naar zijn voorstel om de verkoop van alcolhol in automaten en nachtwinkels te bannen. "Een van de mogelijkheden, maar niet voldoende", reageert Karel Van Eetvelt van Unizo.

"Wijs jongeren zelf op hun verantwoordelijkheid, en straf niet enkel de handelaar die alcohol aan een minderjarige verkoopt." In Nederland is de verkoop van alcohol aan jongeren beneden de achttien verboden. De gemeenten houden toezicht op de naleving van de wet. "Een systeem waar we achterstaan, want dat is tenminste een beleid", aldus nog Karel Van Eetvelt.

Zelfstandigenorganisatie NSZ pleit in de eerste plaats voor sterk ontradende campagnes over de gevaren van alcohol en tabak, maar gaat nog een stapje verder. "Niet de handelaar moet voor politie spelen, dat moet de politie zelf doen", zegt Christine Mattheeuws. "Waarom niet denken aan een werkstraf of zelfs een enkelband voor jongeren? Dat shockeert, maar dat is misschien wel nodig."

Bruno Vanobbergen, kinderrechtencommissaris, raadt Unizo aan om te gaan samenzitten met de Vlaamsde Jeugdraad en de Scholierenkoepel: "Het lijkt me niet zinvol zo maar boetes beginnen rond te strooien. Laat in een gesprek duidelijk worden wat het probleem is en hoe het best wordt aangepakt."

Ook de Kinderrechtencoalitie, die de verruiming van de GAS-wet naar veertienjarigen bij het Grondwettelijk Hof heeft aangeklaagd, is ontstemd. "In plaats van jongeren meteen te criminaliseren zou men best met hen proberen te praten", zegt Farah Laporte.

Lees meer in uw krant.

Karin VANHEUSDEN
Archieffoto

Nu in het nieuws