EK Futsal komt precies op het goede moment

Print
Officieel is Antwerpen sinds Nieuwjaar geen Europese Sporthoofdstad meer, maar toch vindt er de komende twee weken nog een evenement plaats dat onder die noemer thuishoort. Van dinsdag 28 januari tot en met zaterdag 8 februari zijn eerst de Lotto Arena en daarna het Sportpaleis het decor voor de negende editie van het EK Futsal. Dat is zaalvoetbal, voor alle duidelijkheid.

Futsal zit in de lift, dat bleek onlangs al tijdens het succesvolle eindejaarsevenement in de loods van Park Spoor Noord. Het is dan ook een attractieve sport met snelheid, technische hoogstandjes en veel goals. Bovendien is het een laagdrempelige sport, want je hebt er niet veel voor nodig: tien spelers, een bal en een zaal of iets dat daarop lijkt.

Minstens even belangrijk is de waarde van Futsal als instrument voor integratie. In Antwerpen is het - net zoals destijds het basketbal - ontstaan op de pleintjes, waar kansarme jongens ontdekten dat er dan toch iets was waar ze erg goed in waren en waar dat talent werd opgemerkt door scouts met verstand van zaken.

Zo groeide FT Antwerpen uit tot de beste zaalvoetbalclub van het land. Met Karim Bachar als voorbeeld ruilden veel puberjongens van vooral Marokkaanse origine een onzekere toekomst in het Antwerpse straatleven in voor de sporthal, waar ze terechtkwamen bij coaches en begeleiders die in veel gevallen ook professioneel bezig waren met jeugdwerk.

FT Antwerpen is in de diverse stad een kweekschool voor rolmodellen. Kansarme jongeren krijgen er kansen om te excelleren, hun blikveld te verbreden en om te gaan met winst en verlies. Velen van hen blijken later door hun sportieve ervaringen ook meer succesvol te zijn in andere geledingen van de samenleving. En - niet evident - de vonk slaat nu ook over op meisjes, die ook wel eens van dat succes willen proeven.

Het EK Futsal komt precies op het juiste moment om de sport een nieuwe injectie te geven. Niet alleen omdat FT Antwerpen op het nationale niveau stilaan het plafond heeft bereikt, maar ook omdat er misschien nog méér mogelijk is dan de zalen met vierhonderd supporters die de club momenteel trekt. Indoor voetbal is geen concurrentie voor de Antwerpse traditieclubs op het veld. Integendeel, samen met andere zaalsporten kan het bijdragen tot een breder sportief platform waar de Antwerpenaar trots op kan zijn.

Door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws