Pepsico schrapt 33 bediendejobs

Voedingsproducent Pepsico heeft op een buitengewone ondernemingsraad maandag beslist om alle hoofdactiviteiten van boekhouding Benelux uit te besteden naar Polen en Indië. Daardoor verliezen minstens 33 bedienden hun job. Bediendevakbond LBC-NVK meldt het nieuws vrijdagmiddag.

evrolix

De beslissing van de directie heeft invloed op de vestigingen in Zaventem, Borgloon en Veurne. Veurne (Veurne Snack Foods) zou het hardst getroffen worden. Het personeelsbestand zou uitgedund worden met 14 vaste en 9 tijdelijke jobs. Die herstructurering moet tegen eind 2014 gerealiseerd zijn.

LBC-NVK is niet te spreken over de beslissing. "De tewerkstelling staat niet centraal, wel winstbejag en efficiëntie, een toverterm die alles toedekt", zegt Erik Somers van de christelijke bediendebond. "De directie zwaait nu met mooie intenties om het getroffen personeel te begeleiden en de mogelijkheden van interne herwerkstelling te onderzoeken." De vakbond kreeg geen concrete cijfers over de andere Belgische zustermaatschappijen en Europese vestigingen.

Pepsico wil de aantallen niet bevestigen omdat er nog besprekingen zijn met de ondernemingsraad en het bedrijf in regel wil zijn met de Belgische arbeidswetgeving. "Om onze klanten beter te kunnen bedienen onderzoekt Pepsico continu hoe we onze activiteiten en werkwijze efficiënter en effectiever kunnen maken. Dat is nodig om concurrerend te blijven en op lange termijn duurzame groei te behalen. Als onderdeel van dit proces hebben we de financiële functies onder de loep genomen en vastgesteld dat financiële transacties en bepaalde andere boekhoudkundige werkzaamheden niet behoren tot de strategische kerntaken van ons bedrijf", argumenteert het bedrijf om het werk uit te besteden. "Dit zal ervoor zorgen dat deze werkzaamheden gestroomlijnder en efficiënter geleverd kunnen worden."

Tot slot merkt Pepsico op dat de activiteiten in België groeien en dat ze die lijn willen voortzetten. Pepsico maakte vorig jaar nog werk van een aanwerving van 25 werkkrachten in de vestiging van Veurne.

Belga Foto AFP

MEER OVER Borgloon