Jan Verheyen: filmfanaat, regisseur én mediafiguur

Jan Verheyen heeft al 12 langspeelfilms op zijn palmares en is ondertussen niet meer weg te denken uit het Vlaamse filmlandschap. De regisseur uit Temse is een diehard filmfanaat die ook nog eens het medialandschap veroverde.

jvanlint

Vrijdag 24 januari vanaf 12 uur kan u chatten met Jan Verheyen op deze website.

Als Vlaams mediafiguur organiseerde hij De Nacht van de Rariteiten. De opkomst was bedroevend laag maar toch werd er cultfilmgeschiedenis geschreven. Later groeide dit evenement uit tot De Nacht van de Wansmaak, een gewaardeerd filmfestival.

Dankzij het succes van zijn filmdebuut Boys in 1991 werd hij vier jaar later naar Los Angeles gehaald om de erotische thriller The Little Death te regisseren. Hij maakte de film met vier andere regisseurs, die elk een eigen visie hebben en Verheyen kon niet wennen aan de Hollywoodmentaliteit. De film werd geen groot succes en Verheyen keerde teleurgesteld terug naar België.

Team Spirit

In 1996 pikte Verheyen de draad weer op en regisseerde de kaskraker Alles Moet Weg, een eigenzinnige roadmovie naar de gelijknamige roman van Tom Lanoye. Alles Moet Weg werd gedraaid in 25 dagen, wat erg kort is voor een langspeelfilm. De film kreeg drie nominaties van de Joseph Plateau Awards. Beide hoofdrolspelers Stany Crets en Peter Van Den Begin werden genomineerd voor beste Belgische acteur maar Jan Decleir ging met de overwinning lopen voor de film Karakter. Alles moet weg verdiende een nominatie voor beste Belgische film.

Verheyen regisseerde in 2000 de succesfilm Team Spirit, een remake van de Nederlands filmhit All Stars. De film lokte 350.000 bezoekers naar de bioscoopzalen en kwam in de top 10 van de meest succesrijke Vlaamse films terecht.

Twee jaar later brengt Verheyen zijn volgende langspeelfilm Alias uit. De thriller met Geert Hunnaerts en Hilde De Baerdemaker blies het thrillergenre in Vlaanderen nieuw leven in. Kort daarna startte Verheyen met de regie van de serie Team Spirit dat in 2003 een kijkcijfersucces werd op VTM. Na de eerste Team Spirit-film en de gelijknamige serie komt Team Spirit 2 in de zalen. De kaskraker veroverde de Vlaamse bioscopen en lokte 375.000 bezoekers.

VTM

Jan Verheyen werd in 2003 samen met Bert Geenen aangesteld als programmadirecteur bij VTM. De twee gaven VTM een heuse verjongingskuur. Ze haalden onder andere de broers Coppens naar VTM en ook prestigieuze programma's als de Kavijaks en Fait Divers komen op televisie onder hun bewind. In 2005 neemt Verheyen al ontslag omdat de samenwerking spaak liep en hij naar eigen zeggen zijn taak had volbracht. Tussendoor werkte Verheyen mee aan het Canvasprogramma De Rechtvaardige Rechters.

Verheyen blijft creatief aan de slag en regisseert Buitenspel (2005), Vermist (2007), Los (2008), Dossier K (2008) en Zot Van A (2010). Vermist lokte 210.000 bezoekers naar de zalen en was daarbij de vijfde Verheyenfilm op rij die meer dan 100.000 bezoekers haalde. Los was een succes en werd geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals. Op het filmfestival van Caïro kreeg Verheyen de Zilveren Piramide voor Beste Regisseur.

Het Vonnis ging in wereldpremière op het internationaal filmfestival van Montréal in Canada. Na amper één week haalde Het Vonnis al meer dan 100.000 bezoekers in Vlaanderen en Brussel naar de bioscoop.

Ook als radiopresentator is Verheyen een succes. In 2011 presenteerde hij samen met Christel Van Dyck een jaartje de talkshow En nu serieus op Radio 2. Sinds januari 2014 pikte Verheyen de draad als presentator weer op.

Kijk hier hoe Jan Verheyen vertelt over Het Vonnis:

Bekijk hier de trailer van de kaskraker Los:

JaVL

Foto: PN