Bulgaarse corruptie blijft Europa zorgen baren

Ook na zeven jaar lidmaatschap van de Europese Unie blijft Bulgarije onvoldoende vooruitgang boeken in de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Dat concludeert de Europese Commissie woensdag in een nieuw rapport over het land.

dvansant

De nieuwe Europese evaluatie toont aan dat Bulgarije onvoldoende en slechts fragiele vooruitgang boekt. Het rapport wijst onder meer op integriteitsproblemen rond benoemingen, veroordeelde misdadigers die aan het gerecht ontsnappen, de aanhoudende onthullingen over de politieke invloed op justitie. "Het gebeurt nog steeds zeer weinig dat dossiers rond corruptie en georganiseerde misdaad voltooid worden in de rechtbank."

Veel positiefs valt er niet te melden, behalve "enkele verbeteringen in benoemingsprocedures, enkele nuttige managementbeslissingen van de procureur-generaal en wat vooruitgang bij de Hoge Raad van Justitie op het vlak van werklast". De Commissie erkent wel dat Bulgarije moeilijke tijden doormaakte. De voorbije achttien maanden waren er drie regeringen aan de macht en barstte een grote protestgolf los.

Bulgarije en Roemenië werden in 2007 lid van de Europese Unie. Omdat het functioneren van de rechtsstaat in beide landen tot twijfels stemde, werden beide landen vanaf hun toetreding onder een strikt monitoringsysteem geplaatst. Zeven jaar later is het toezicht nog steeds van kracht en zijn beide landen nog steeds geen lid van de Schengenruimte. Roemenië kreeg ditmaal wel een iets positiever rapport. Er zijn "enkele betekenisvolle stappen gezet", maar ook de vooruitgang in Boekarest is ongelijk.

Archieffoto EPA BELGA

MEER OVER Bulgarije