"Misschien hadden jullie de meisjes ook uitgehongerd"

"Dit doet pijn”, reageren Paul Marchal en Jean Lambrecks, vaders van An en Eefje, op de gisteren onthulde brief die Marc Dutroux heeft geschreven aan Jean-Denis Lejeune. In 44 handgeschreven pagina’s vol gruwelijke details geeft hij de vader van de vermoorde Julie.

ikerremans

Didier Haine van

DH Radio

, het radiostation van de krant

La Dernière Heure

, is de journalist die de hand kon leggen op de brief: “Het moet hartverscheurend zijn voor de ouders. Bijna twintig jaar na de feiten krijgen ze een brief van een psychopaat die soms tot in de gruwelijkste details gaat. Bovendien stelt Dutroux vragen aan Lejeune waarvan je achterover valt. Hij spreekt via hem de ouders persoonlijk aan en stelt expliciet de vraag of ze niet dezelfde de vraag of ze niet dezelfde keuze gemaakt zouden hebben als hij: de meisjes opsluiten en hen dan laten verhongeren.”

Geen spijt

In zijn brief betuigt Dutroux geen spijt tegenover de nabestaanden. Er zouden tal van namen en nieuwe onthullingen in staan. “De inhoud van de brief is niet na te gaan. Er is geen enkel element dat politie of rechtbank toelaat om er dieper op in te gaan”, klinkt het bij Michel Bouffioulx, een andere journalist die de brief las. “Dutroux rekent af met verscheidene mensen en doet het voorkomen alsof hij een of andere ‘redder’ is. Het document bevat namen en feiten die tot nu toe nog niet bekend waren. Dutroux komt terug op vragen van de ouders, eigent ze zich toe en doet zich voor als iemand die op zoek is naar de waarheid en wroeging heeft. De meerderheid van de nieuwe getuigen die Dutroux in vertrouwen namen zijn dood. Ze worden gebruikt ten voordele van een schrijven dat hem ontheft van verantwoordelijkheid.”

Lees meer in uw krant van dinsdag

Foto Reporters NANCY VANDEBROEK

Vastgoed

Jobs in de regio