Guy Verhofstadt is kandidaat-Commissievoorzitter voor Europese liberalen

Guy Verhofstadt en Olli Rehn hebben een onderling akkoord bereikt over wie de kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie zal zijn voor de Europese liberalen. Die rol gaat naar Verhofstadt, terwijl Rehn "de kandidaat van de partij wordt voor een van de andere belangrijke functies in de EU, voornamelijk op het vlak van economische zaken en buitenlands beleid".

jatimmermans

Het is Graham Watson, de voorzitter van de liberale ALDE-partij, die dat maandag bekendmaakt in een persbericht.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen streden oud-premier en huidig fractieleider in het Europees Parlement Verhofstadt en Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Rehn voor de benoeming tot kandidaat-Commissievoorzitter.

Op het partijcongres op 1 februari zou bekendgemaakt worden wie van de twee het meeste stemmen achter zijn naam kreeg en de kiescampagne zou mogen trekken, maar Graham Watson kondigt nu aan dat Verhofstadt en Rehn het op een akkoord gegooid hebben. Ze zullen samen, "op gelijke voet", de campagne leiden, maar Verhofstadt wordt de uitgesproken kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie voor de liberalen. Rehn gaat voor een andere topjob.

Tijdens het partijcongres zal Watson zijn leden vragen zich achter dat akkoord te scharen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belga

Archiefbeeld Photo News