CD&V eist schorsing OCMW-secretaris

CD&V eist de onmiddellijke schorsing van de OCMW-secretaris. Dat gebeurt na het uitlekken van een onderzoeksrapport dat de ‘dictatoriale’ manier waarop de man de diensten leidt, aan het licht bracht. Vraag is nu welk kamp de andere partijen in het schepencollege kiezen.

jrosquin

Bij de CD&V voelen ze zich niet aangesproken wat betreft het desastreuze rapport over de OCMW-secretaris. “Dit probleem kaarten wij al jaren aan”, houdt schepen van Ruimtelijke Ordening Maarten Wouters (CD&V, foto) het kort. “Maar niemand wilde luisteren.”

Wouters is de partner van de directrice van het OCMW-rust- en verzorgingstehuis. Die kwam van bij haar aanstelling in aanvaring met de OCMW-secretaris en botste frontaal met hem toen ze via omwegen beticht werd van diefstal van een salontafeltje. Ze legde daarop klacht neer wegens laster en eerroof.

“Sereen en objectief”

De partij van Wouters eist nu per direct de schorsing van de secretaris. “Een tuchtonderzoek alleen is voor CD&V onvoldoende. Er moeten bijkomende onderzoeken gesteld worden. De aanzet hiervoor is gegeven in de audit die nu voorligt. Zodra er een onderzoek aangevat wordt, lijkt het ons evident dat dit op een serene en objectieve manier kan gebeuren. Gezien de info waarover we vandaag beschikken, kan dit alleen wanneer de secretaris tijdelijk geschorst wordt met onmiddellijke ingang.”

Sp.a en N-VA stellen zich dan weer vragen over de geldigheid van de dure audit die de OCMW-raad bestelde bij het bureau Duin Consult. “De OCMW-raad waar tot die audit werd beslist, werd nadien op vraag van de CD&V door de gouverneur geschorst. Is die audit dan wel geldig?”, vraagt burgemeester Cambré (sp.a) zich af.

Raad van State

Feit is dat er in het hele kluwen van aantijgingen en machinaties genoeg wolfijzers en schietgeweren liggen om van procedurefout naar procedure fout te rijden. Volgens sommigen kan de OCMW-secretaris daarmee nu al helemaal tot bij de Raad van State marcheren. “En tegen dat het daar dan weer allemaal uitgeklaard is, kan de man met pensioen”, reageert een personeelslid bitter.

Een volgende stap in de Grobbendonkse OCMW-soap is nu het door de burgemeester aangekondigde tuchtonderzoek tegen de secretaris. Dat moet volgens de wet gebeuren door een ambtenaar van hetzelfde niveau, ook een secretaris of financieel beheerder dus.

En hoe moet het politiek verder? Velen kunnen zich niet van de indruk ontdoen dat de onbeschofte tactieken van de N-VA om OCMW-voorzitter Els Beullens (CD&V) te doen vallen, als enige bedoeling heeft ook de CD&V zelf uit het schepencollege te bonjouren.

“Wij staan alvast niet te springen om in die coalitie te stappen”, reageert OCWM-raadslid Marianne Verhaert (Open Vld), die de aanpak van N-VA raadslid Robbroeckx ten opzichte van OCMW-voorzitter Beullens overigens “onmenselijk” noemt. “Maar wij laten de conclusies van die audit niet los. Door de trammelant worden ook steeds meer beslissingen rond het OCMW uitgesteld. Er moet nú iets gebeuren, anders blijft het daar eeuwig hommeles.”

Marc Helsen Foto HVG (CD&V-schepen Maarten Wouters)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners