De blonde verlosser uit het hoge Noorden

Alle andere Vlaamse partijen worden ermee geconfronteerd: stuk voor stuk moeten ze in hun campagne iets doen met het gegeven dat de N-VA opnieuw op een verkiezingsoverwinning afstevent.

dvansant

VB-voorzitter Gerolf Annemans loste het in zijn nieuwjaarstoespraak op met een mooi staaltje retoriek. Hij begon met zich luidop af te vragen of hij het eigenlijk wel over de N-VA moest hebben. Waarna het vervolg van zijn speech één langgerekte oproep was aan naar de N-VA overgelopen ex-kiezers van het VB om dat volgens hem volledig mislukte experiment op 25 mei niet te herhalen.

Het vuurwerk had Annemans bewaard tot het laatst. Er klonk nog net geen tromgeroffel toen hij als een volleerd circusdirecteur de bloemekee van de avond uit zijn hoge hoed toverde: “Hij komt, de man van en voor de vrijheid: Geert Wilders!”

En inderdaad, de omstreden Nederlandse politicus Wilders wordt de eregast tijdens het verkiezingscongres van het VB op 23 maart, twee maanden voor de verkiezingen, in de Antwerpse Stadsschouwburg. En dat is mooi meegenomen voor de partij, want waar Wilders in het openbaar verschijnt, daar verdringen de cameralui elkaar en vallen er altijd wel sensationele uitspraken te registreren.

Geert Wilders, dat is de man die in Nederland pleitte voor een belasting op het dragen van een hoofddoek en daarbij de term kopvoddentaks gebruikte. Als het aan hem ligt, dan worden veelplegers van criminele feiten opgesloten in geïsoleerde tuigdorpen. Het zijn maar twee voorbeelden uit een uitgebreide collectie. De radicale ideeën van Wilders en de cassante manier waarop hij ze formuleert, gaan er bij de gewone Nederlanders - “Henk en Ingrid”, zoals hij ze noemt - in als zoetekoek. In een peiling van zaterdag is zijn partij PVV (Partij voor de Vrijheid) virtueel nu bijna even groot als de regeringspartijen VVD en PvdA samen.

Aan het verhaal van Wilders en zijn partij trekken de VB-boegbeelden zich graag op. Hun partij zit momenteel door de steile opmars van de N-VA in een dip. Maar zo’n dip heeft Wilders de voorbije jaren ook meegemaakt, net als het Front National in Frankrijk. En die partijen doen het op dit moment weer beter dan ooit.

Zal de steun van Wilders invloed hebben op de verkiezingsuitslag in mei? Dat valt te betwijfelen. Maar in elk geval zal het VB er uitgebreid de media mee halen. En dat is in deze campagne al heel wat.

LEX MOOLENAAR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER