"Roseline heeft al drie jaar gebroken been"

Roseline heeft al drie jaar gebroken been

"Roseline heeft al drie jaar gebroken been"

Print
Beveren-Waas - De kleine Roseline Nijs (4) uit Vrasene (Beveren) brak haar rechterbeentje toen ze tien maanden was. Drie jaar later is haar been nog niet genezen. Pseudoartrose heet de zeldzame aandoening waar Roseline aan lijdt. Om het onderzoek te steunen, richtte moeder Steffie Kunnen (32) twee jaar geleden Bone4kids op. “Dankzij de giften is een doorbraak naar de behandeling van pseudoartrose nabij.”

“Bij haar geboorte stond het rechterbeentje van Roseline een beetje scheef”, vertelt mama Steffie Kunnen (32), die met haar gezin in de Beverse deelgemeente Vrasene woont. De dokters zagen er aanvankelijk geen graten in. Maar na een bezoek aan de radioloog enkele maanden later werden Steffie en haar man Joris Nijs met de neus op de feiten geduwd: Roseline leed aan pseudoartrose, een zeldzame botaandoening.

“Het bot in haar rechterbeentje was zo zwak dat het elk moment kon breken”, zegt Steffie. “Dat is uiteindelijk ook gebeurd in december 2010, vlak voor Kerstmis. Meteen was duidelijk dat een genezing niet voor morgen zou zijn.” Steffie besloot actie te ondernemen. Begin 2012, nu twee jaar geleden, richtte ze het steunfonds Bone4kids op. “Ons doel is om 1 miljoen euro te verzamelen om het onderzoek naar de ziekte te steunen”, zei Steffie in 2012 in deze krant.

Twee jaar later is het beentje van Roseline nog altijd gebroken. “Ze moet nog altijd een brace dragen om haar beentje te beschermen.” Roseline is ook sneller achteruitgegaan dan de dokters hadden voorspeld. “Door haar ziekte is haar rechterbeen nu 5 cm korter dan haar linker. Stappen wordt daardoor heel moeilijk. Een operatie dringt zich op. Alleen als de dokters snel ingrijpen, kunnen ze het verschil in lengte van haar beentjes nog corrigeren.”

2014 belooft een zwaar jaar te worden voor Roseline. “In eerste instantie zal Roseline de zogenaamde Ilizarov-ingreep moeten ondergaan. Dat wil zeggen dat de slechte stukjes bot uit haar been verwijderd worden. Daarna worden de overblijvende, zwevende stukjes aan elkaar gezet met een metalen constructie met ringen rondom haar been.” Bedoeling is dat het bot weer aan elkaar groeit. “De kans op slagen bedraagt maar 40 procent”, zegt Steffie.

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Foto JHS
KOEN SNOEKX

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio