1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Brouwer Jef Van Laerhoven stelt drie nieuwe abdijbieren voor

Brouwen zit Jef Van Laerhoven in het bloed. Na zijn eerder al op de markt verschenen Lampetier stelde De Volksabdij in het Nederlandse Ossendrecht drie nieuwe bieren van Jef voor: Dreijhop, Stout en Saison.

Jef Van Laerhoven (48) is een verfent hobbybrouwer.

Tilborghs Margo

Hij experimenteert graag met smaak, processen en ingrediënten. Thuis maakt hij diverse bieren in kleine oplage. Wanneer het bier in grotere hoeveelheden wordt gebrouwen, kan Jef altijd terecht bij ’t Hofbrouwerijke in Beerzel. Daar heeft kompaan Jef Goetelen naast zijn woonhuis een brouwerij gebouwd waar hij artisanaal bier brouwt.

Eerder ontwikkelde Jef het Essense streekbier ‘Lampetier’ dat hij omschrijft als een pittig blondje.

Nu komen daar dus drie bieren bij. In oktober en november vorig jaar werden de bieren gebrouwen in de ketels van ’t Hofbrouwerijke van brouwer Jef Goetelen. Na enkele weken lagering werden in december de drie bieren gebotteld.

De bieren hebben inmiddels enkele weken liggen nagisten op de fles, en werden zaterdag voor het eerst geschonken.

Streekproducten

"Bij een abdij hoort nu eenmaal bier," vindt Ruud de Weert van de Volksabdij. Hij nam contact op met brouwerij van Beerzel in België. Brouwer Jef van Laerhoven ontwikkelde een aantal bieren waar de Volksabdij een keuze uit kon maken. Tijdens een proefochtend had Jef diverse smaken meegenomen”, zegt Ruud de Weert. “Uiteindelijk kozen we drie, unieke bieren, naar ambachtelijk recept van Jef. Het zijn typische streekproducten.” In november werd de eerste 2000 liter gebotteld (Stout en Saison). De bieren moesten nog wel enkele weken nagisten op de fles. In december werd er 1000 liter ‘Dreijhop’ gebotteld.

Afgelopen weekend kon het bier feestelijk geïntroduceerd worden.

Stout is een donker bier, gebrouwen van vier soorten mout en twee soorten hop. Een zachte en makkelijk te drinken biertje. Prima voor tijdens de donkere dagen in de herfst of de winter. Stout bevat een alcoholpercentage van 5%.

Voor wie van een stevige pint houdt is er Dreijhop met een alcoholpercentage van 8,4 procent. Het bier dankt zijn naam aan de toevoeging van drie maal hop tijdens het brouwproces. De smaak is vol en hoppig en heeft een mooie turfsmaak.

De ‘Saison’ is een licht biertje met een uitermate dorstlessend karakter.

Het is gebrouwen van pilsmout, speltmout, een bitterhop en twee soorten aromahop. Een prima biertje om te drinken tijdens een mooie lente- of zomerdag.

Het bevat een alcoholpercentage van 5,6%.

Voor de drie bieren zijn ook speciale glazen gemaakt met daarop de naam van het bier. Ze staan vanaf zaterdag op de menukaart bij De Blauwe Pauw en is vanaf volgende week maandag te koop bij slijterij Gall en Gall in Hoogerheide.

MaT

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio