Verdediging Wesphael vraagt vrijlating met enkelband

De advocaten van Bernard Wesphael (55) zullen aan de Brugse raadkamer vragen om hun cliënt onder elektronisch toezicht vrij te laten. Dat kondigde meester Jean-Philippe Mayence aan voor de zitting van de raadkamer. De Waalse politicus wordt nog steeds verdacht van de moord op zijn vrouw Véronique Pirotton.

dvansant

Wesphael en zijn echtgenote verbleven donderdagavond 31 oktober 2013 in een hotel in Oostende. Volgens de medeoprichter van Ecolo kreeg het koppel ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. De Luikenaar was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Volgens het parket houdt die stelling geen steek.

De verdediging hoopt dat Bernard Wesphael de gevangenis onder elektronisch toezicht kan verlaten. Het is pas sinds 1 januari mogelijk om tijdens de voorhechtenis een enkelband te krijgen. "Die nieuwe wet gaan we zeker voorleggen", aldus meester Mayence. "Ik denk dat dit een perfecte zaak is daarvoor. Er is geen kans op recidive of beïnvloeding van het onderzoek."

De advocaat van Wesphael haalde ook de zwakke gezondheid aan van zijn cliënt. "Hij heeft nog steeds problemen met zijn hart en zijn bloeddruk. Die problemen waren er niet voor hij in de cel zat. Bovendien zit hij in een Nederlandstalige gevangenis, maar spreekt hij zelf helemaal geen Nederlands."

Vorige week communiceerden de burgerlijke partijen openlijk over de inhoud van het dossier. Dat zette kwaad bloed bij de verdediging. "Er zijn ook elementen in het voordeel van onze cliënt. Wij kiezen er echter voor om het geheim van het onderzoek te bewaren. Ik blijf ervan overtuigd dat hij onschuldig is en dat hij ten gronde zal vrijgesproken worden."

Om 12.00 uur is de zitting van de raadkamer begonnen. Een uitspraak wordt in de late namiddag verwacht.

Foto Belga BELGA

Vastgoed

Jobs in de regio