ANPR-camera's tellen passanten

Print

ANPR-camera's tellen passanten

Mechelen - De stad Mechelen gaat haar camera's met automatische nummerplaatherkenning voortaan ook gebruiken om passanten te tellen. Dat moet de lokale politie een beter zicht geven op de verkeersstromen, en voor de middenstand en de horeca is het interessant om te weten vanwaar de klanten komen.

De zogenaamde ANPR-camera's op de invalswegen hebben in de Dijlestad hun nut in de strijd tegen de criminaliteit al meermaals bewezen. Niet alleen om gestolen auto's snel te detecteren, maar ook om criminele feiten op te lossen. Nu wil Mechelen het gebruik van het systeem nog uitbreiden. Dat heeft burgemeester Bart Somers (Open Vld) woensdagavond aangekondigd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stad en Voka-Kamer van Koophandel.

"Dankzij de camera's kunnen wij perfect tellen hoeveel auto's bijvoorbeeld passeren op de Antwerpsesteenweg. Wij weten ook vanwaar de bestuurders komen. Neem nu dat dit vooral uit Duffel en Rumst is. Dan is dat handig om bij werkzaamheden gericht te communiceren over omleidingen. Bovendien krijgen we een beter zicht op de verkeersstromen in onze stad en kunnen we ze waar nodig beter organiseren", legt Somers uit.

Een probleem met de privacy is er volgens hem niet. "We respecteren die uiteraard. Dat spreekt voor zich. We gebruiken alleen de woonplaats van de bestuurders, niet hun persoonlijke gegevens", reageert de burgemeester. Bart Somers is ervan overtuigd dat de bekomen informatie in tweede instantie kan helpen om de bezoekersstromen in zijn stad in kaart te brengen.

"Door de tellingen krijgen we een goed zicht op de mensen die onze stad bezoeken. Als die bijvoorbeeld veel uit Bonheiden en Zemst, maar minder uit Kampenhout komen, is dat voor ons interessante informatie. Wij kunnen onze communicatie daar beter op afstemmen", zegt Somers nog.

SVH

Archieffoto Gil Plaquet

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio