Herentalse mecenas kankeronderzoek nodigt Herman Van Rompuy uit

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad heeft het UZ Leuven bezocht op uitnodiging van het Olivia Hendrickx Research Fund. Europa legt toponderzoekers zo veel regeltjes op dat ze zich belemmerd voelen in hun research. Ilse De Reze, stichtster van het fonds en mama van de overleden Olivia, kaart dit aan op het hoogste niveau.

ikerremans

Ilse De Reze uit Herentals bood zich eind 1999 aan bij professor dokter Stefan Van Gool in het UZ Leuven met haar dochtertje Olivia. Een half jaar na die ontmoeting met dokter Van Gool stierf Olivia, maar Ilse De Reze stichtte een fonds dat het baanbrekende werk van de prof bij het bestrijden van hersentumoren financiert.

Van Gool en zijn medewerkers onderzoeken hoe ze –met steeds beter resultaat- de lichaamseigen immuuncellen kunnen inzetten tegen dodelijke hersentumoren. Dertien jaar geleden bestond deze afdeling met zijn talrijke labo’s, tien onderzoekers en vier voltijdse laboranten niet. Stefan Van Gool is dan ook heel duidelijk in zijn antwoord op de vraag waar hij met zijn baanbrekend onderzoek zou staan zonder de steun van het Oliva Hendrickx Research Fund: “Nergens!”

Van Rompuy akkoord

Waarom ze Herman Van Rompuy per se tot in het UZ wou krijgen? “Ik ben een mecenas, maar ik wil wel tussenkomen als ik vaststel dat er problemen rijzen, zoals nu met die Europese wetgeving. Anders wordt het geld dat ik verzamel niet goed besteed. Die regelgeving weegt als een steen op het onderzoek.”

“Dit soort fundraising is onmisbaar, bovenop de financiering door de overheid", zegt Van Rompuy. "De Europese regelgeving is niet aangepast aan dit soort nieuwe celtherapieën. Men begeeft zich daar op onontgonnen terrein en de wetgevers volgen niet snel genoeg. Ik zal mee helpen om enkele deuren te openen, zodat dit verandert.”

Marc Helsen Foto Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herman Van Rompuy