Wie in Cassatie gaat tegen veroordeling moet aparte advocaat nemen
Strafrechtelijk veroordeelden die naar het Hof van Cassatie gaan, zullen voortaan een gespecialiseerde advocaat moeten nemen. Nu kunnen ze zelf op eigen houtje naar Cassatie gaan of dat hun gewone advocaat laten doen. De Kamercommissie Justitie keurde zopas een ontwerp van Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) goed. N-VA stemde mee met de meerderheid, VB en groenen onthielden zich.
Derde hoger beroep
Het Hof van Cassatie verzuipt onder de strafzaken. Wie in maart 2013 in Cassatie ging, kan misschien al wel tot januari 2015 moeten wachten vooraleer zijn zaak behandeld wordt. En uiteindelijk leidt slechts 10% van deze zaken tot een verbreking. Reden: steeds meer ziet men Cassatie als een soort van hoger beroep tegen een arrest van het Hof van Beroep, terwijl Cassatie alleen maar oordeelt over vormfouten. Om dat misbruik terug te dringen wilde Turtelboom dat wie in cassatie gaat een advocaat moet nemen die een opleiding daarvoor heeft gevolgd.
In burgerlijke zaken (echtscheiding, aansprakelijkheidsgeschil e.d.) heb je nu al aparte Cassatie-advocaten. Daar wordt dan ook 43 procent van de arresten verbroken. Maar in strafzaken mag iedereen zonder advocaat en zonder argumenten in te dienen naar Cassatie stappen en dat kost bijna niets.
Politiemethoden
Het Hof van Cassatie had graag gewild dat men in àlle zaken maar pas in Cassatie zou kunnen gaan als de strafzaak volledig afgehandeld is door het Hof van Beroep. Normaal gezien is dat ook zo. Maar bij discussies over bijzondere politiemethodes (een onwettige telefoontap, infiltratie, observatie e.d.) die tot nietigheid kunnen leiden kan dat onmiddellijk. Dus nog voor enige rechter heeft geoordeeld over de grond van de zaak. En van deze mogelijkheid wordt gretig gebruik gemaakt.
Nul verbrekingen
Cassatie liet een referendaris zes maanden lang nagaan hoeveel arresten over nietigheden in dit soort zaken werden geveld en hoeveel verbrekingen er waren. De referendaris kwam aan 60 arresten en 0 (nul!) verbrekingen. Eerder gewaagde het parket-generaal van Cassatie van 3% verbrekingen in dit soort gevallen.
Cassatie pleitte er voor om ook dit soort zaken in de toekomst maar pas te behandelen nadat een eindarrest was geveld. De advocaten van de Kamercommissie Justitie wilden echter niet dat deze mogelijkheid werd afgeschaft.
JDW Archiefbeeld Belga
Hoofdpunten
Waarom vallen de Russen zo massaal Kyiv aan? “Rusland heeft duidelijk de gelekte documenten van het Pentagon gelezen”
21-jarige jongeman probeert twee agenten aan te rijden tijdens verkiezingsfeest voor Erdogan in Limburg
Ooit cultspeler op de Bosuil, nu op zoek naar een shirt met zichzelf erop: Luke Chadwick doet oproep aan Antwerpfans
Antwerpse tandarts doet onderzoek naar tandzorg in de ruimte: “Onderweg naar Mars kun je niet snel even naar je gebit laten kijken”
MEER OVER
De verhalen achter dé vriendendiensten van de Giro: ruzie met mama voor redder van Roglic en de knuffel tussen Cavendish en Thomas
Waarom krijgt de gewezen schansspringer Mitja Meznar nu een jaar gratis bladerdeegpastei van een …
Fietsen en zoeken ten voordele van De Kade en Kon-Tiki
De vzw “Heide leeft” organiseert opnieuw een fietszoektocht ten voordele van de vzw Heder en meer …
Erdogan behoudt de macht, maar ook een economie aan de afgrond
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft na 21 jaar op zijn troon. Erdogan mag de komende …
21-jarige jongeman probeert twee agenten aan te rijden tijdens verkiezingsfeest voor Erdogan in Limburg
Tijdens het overwinningsfeest in Heusden-Zolder voor Erdogan heeft een bestuurder zondagavond …