Uurtje controleren aan rood licht: 7590 euro aan boetes

Een korte controle op de hoek van de Kerkstraat en de Carnotstraat in Antwerpen leverde donderdagochtend meer dan 7.000 euro aan boetes op. En dat enkel aan fietsers die het rode licht negeerden om rechts af te draaien. "We zullen blijven controleren", klinkt het bij de politie.

jatimmermans

Myriam Onsia fietste donderdagochtend nietsvermoedend door de Kerkstraat in de richting van de Carnotstraat. Aan het kruispunt met de Carnotstraat stond het licht op rood, maar Myriam besloot toch rechtsaf te slaan. "Om de hoek stond een politiecombi, ik dacht dat ze het verkeer aan het regelen waren, maar dat bleek dus niet het geval", vertelt Myriam.

De agenten hielden haar tegen en Myriam werd gewezen op het feit dat ze een derdegraadsovertreding had begaan. Een boete van 165 euro was haar deel. "Omdat ze zo verdekt opgesteld stonden, denk ik dat het een gerichte actie was om fietsers te pakken", zegt Myriam.

46 in een uur tijd

"Dat klopt", zegt Veerle De Vries, woordvoerster van de lokale politie. "Een ploeg van de afdeling City heeft daar donderdagochtend inderdaad een controleactie gehouden op dat kruispunt. Er was vastgesteld dat veel fietsers op dat kruispunt het rode licht negeren om naar rechts af te slaan. Dus hebben onze mensen daar een uur lang een controle gehouden."

Die controle leverde maar liefst 7.590 euro aan boetes op. "In het uur tijd dat onze mensen daar controleerden, reden niet minder dan 46 fietsers door het rode licht", vertelt De Vries.

De politie zal deze controles ook blijven doen. "Als wij melding krijgen van een plaats waar de verkeersregels massaal overtreden worden, dan spelen we daar op in. Dat kan dus op om het even welk moment en op om het even welke plaats in de stad zijn", aldus De Vries. "Het is een misverstand dat fietsers bij het afslaan naar rechts door het rode licht mogen fietsen. Dat voorstel is geen regel geworden."

SAM REYNTJENS

Foto Wim Hendrix

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio