Ariel Sharon (85) overleden

Print
Ariel Sharon (85) overleden

Ariel Sharon (85) overleden

De vroegere Israëlische premier Ariel Sharon is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Israëlische media zaterdag. Het kabinet van huidig eerste minister Benjamin Netanyahu heeft het nieuws intussen bevestigd.

Sharon lag al sinds januari 2006 in een coma, als gevolg van een hersenbloeding. De voorbije weken was zijn gezondheidstoestand er nog verder op achteruit gegaan.

Het overlijden is officieel bevestigd door de dienst van premier Netanyahu. Het ziekenhuis Tel Hashomer bij Tel Aviv, waar Sharon verzorgd werd, geeft om 15.00 uur (14.00 uur Belgische tijd) ook een persconferentie.

Sharon was decennialang een van de meest vooraanstaande, en tegelijk ook een van de meest omstreden, militaire en politieke leiders van het land. Van 2001 tot 2006 was hij premier van Israël.

Als voormalig boegbeeld van de Israëlische kolonistenbeweging had hij in 2005 de eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook doorgevoerd. In datzelfde jaar brak hij met Netanyahu. Hij verliet de rechtse Likoed-partij om zijn eigen partij Kadima ("Voorwaarts") op te richten.

Archieffoto AFP
BELGA

MEEST RECENT