Naar de Raad van State gaan wordt duurder

Naar de Raad van State gaan wordt duurder en je zal voortaan in het begin van de procedure moeten betalen en niet meer op het einde. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist.

jrosquin

Momenteel kost een beroep bij de Raad van State 175 euro. Dat wordt 200 euro vanaf 1 maart 2014. Het bedrag was niet meer verhoogd sinds 2002 en de stijging is lager dan die van de index. Bovendien zal je nu in het begin van de procedure moeten betalen en niet meer op het einde. Als je je zaak wint dan worden de bedragen terugbetaald.

Gisteren keurde de Kamer een hervorming van de Raad van State goed. Daardoor zal de winnaar van een zaak een deel van de dwangsommen kunnen krijgen die worden opgelegd als de verliezende overheid het arrest van de Raad van State niet uitvoert. Bovendien krijgt de winnaar een deel van zijn advocatenkosten vergoed. Hij bespaart ook geld omdat de Raad van State zelf een schadevergoeding zal kunnen opleggen. Nu moet iemand die gelijk krijgt nog via een aparte procedure bij de burgerlijke rechtbank een schadevergoeding eisen.

Wat de Kamer gisteren allemaal nog beslist heeft over de Raad van State, leest U hier

JDW Foto: Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER