Reclameschilder en volksfiguur 'Rubbes' (83) overleden

Reclameschilder en volksfiguur 'Rubbes' (83) overleden

Reclameschilder en volksfiguur 'Rubbes' (83) overleden

Print
Antwerpen - André 'Rubbes' Dolezal overleed maandag in het rust- en verzorgingstehuis De Eeckhof aan de Oever in Antwerpen. Hij werd 83. Met zijn onafscheidelijke witte jas, deukhoed en sigaar was Rubbes een icoon onder de lokale volksfiguren.

"Heel Antwerpen kende hem en hij kende heel Antwerpen", zegt Linda Van Heymbeeck van café Den Engel aan de Grote Markt. In de aanloop naar de eindejaarsperiode beschilderde hij talloze etalages met kleurrijk ogende wensen en taferelen. Tot zijn leeftijd hem tot minderen aanmaande en Rubbes - naast café Den Engel - uiteindelijk nog een tweetal locaties aandeed. Schilderen had zijn leven bepaald, hoeveel hij zelf vond dat hij er aanvankelijk niet voor in de wieg was gelegd.

Eerste opdracht

André 'Rubbes' Dolezal was een knaap van negentien toen hem, naar eigen zeggen, van de ene dag op de andere penselen in de handen werden geduwd. Hij trad zo in de voetsporen van zijn overleden vader, die als reclameschilder de kost had verdiend. "Met de schilderbak de straat op, op zoek naar vensters. Ik kon er geen botte van", vertelde de volksfiguur jaren geleden.

"Mijn allereerste opdracht resulteerde in een regelrechte fiasco. Dat was voor café Rijn en Schelde op de Sint-Paulusplaats. Ik weet nog hoe ik er een hele tijd aan zwoegde, en hoe het dan nog steeds nergens naar leek. Toch was ik niet te beroerd om achteraf binnenin mijn vergoeding te vragen. Kreeg ik me daar een pak rammel en een uitbrander! Ik vloog met mijn klikken en klakken terug de straat op. Nee, ze waren niet tevreden."

Lees het volledige verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

RUAE

Archiefbeeld JVdP

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio