Belkacem en vermeende Syriëstrijders blijven in cel

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag de aanhouding van Fouad Belkacem en van vijf vermeende Syriëstrijders met een maand verlengd.

jatimmermans

Belkacem zit sinds 16 april 2013 achter de tralies. Hij wordt ervan verdacht deel te hebben uitgemaakt van een terroristische organisatie, de extreme moslimorganisatie Sharia4Belgium, en het plegen van terroristische misdrijven, zoals het ronselen van jongeren om in Syrië te gaan vechten.

Elias T., Walid L., Bilal E.M. en Hakim E. zouden in Syrië zijn geweest en werden na hun thuiskomst aangehouden. Ze ontkennen dat ze wapens hebben opgenomen en zouden zich enkel met humanitaire hulp hebben bezig gehouden.

De meesten gaan wellicht in beroep tegen de verlenging van hun aanhouding. "Er wordt hier duidelijk met twee maten en twee gewichten gemeten en dat stoort. Jejoen Bontinck bekent, legt belastende verklaringen af tegen de anderen en wordt na twee maanden voorhechtenis vrijgelaten. Mijn cliënt blijft zijn onschuld staande houden en zit al negen maanden vast. Moet hij zichzelf dan echt incrimineren om vrij te komen?", stelde Abderrahim Lahlali, die voor Hakim E. optreedt.

Terrorist van Sint-Jansplein

De raadkamer bevestigde donderdag ook de aanhouding van Hasan H., die woensdag door het hof van beroep bij verstek werd veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij deel uitmaakte van een terroristische groep die een aanslag plande en die extremistische jongeren ronselde voor de jihad. Ook hij wordt ervan verdacht in Syrië te zijn geweest.

Belga

Foto: Fouad Belkacem

Archiefbeeld Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER