Mode

Hoedjes weer hip

Print

Wil jouw kapsel eens níet opgestoken worden? Zet dan voor de verandering een hoedje op je hoofd. Het ongewone mode-accessoire is aan een stevige comeback bezig.

"Wearing a hat, is like wearing a party on your head." Het zijn de woorden van Philip Treacy, een van de bekendste hoedenontwerpers van onze tijd. Maar het vraagt wel wat lef om een hoed te dragen. Dat kan Treacy als geen ander getuigen: hijzelf is - oh ironie - veel te verlegen om een hoed op zijn hoofd te zetten. Maar, zoals de Ierse ontwerper het verwoordt: "I support hats in a different way!"

Het is inderdaad opvallend hoezeer hoeden / mutsen / beanies moeten knokken om bij de gewone man of vrouw in de gratie te komen. Veel mensen vinden hoeden wel mooi bij anderen, maar durven ze niet zelf te kopen. Ze passen ze aarzelend in de winkel, maar voelen zich in die paar seconden zelfbewuster dan na een yogasessie van negentig minuten. Waardoor ze hoedloos weer naar buiten stappen.

Hattitude

Het boek 'Chapeau' wil de hoed de eer toebrengen die hij verdient. Auteur en blogster Leen Van Severen experimenteert al jaren met hoedjes in haar garderobe. Ze heeft een missie met haar boek: vrouwen genezen van hun 'cocklafobie' (angst voor hoeden) en ze ervan overtuigen dat hoedjes, sjaals of mutsen de nodige fun in een outfit brengen. Via enkele eenvoudige DIY's leert ze je ook je eigen hoedje maken of pimpen. En voor je het weet heb je 'hattitude'. Zeker met de volgende tips in het achterhoofd:

1. Draag lang haar in een hoge dot en plaats je hoed over de dot. Laat vooraan enkele lokken haar los. Je wil toch niet dat mensen denken dat je kaal bent... Wanneer je de hoed afzet, doe je de dot los en breng je het haar in model.

2. Je kan je haar natuurlijk ook loslaten, maar style het dan iets volumineuzer dan anders. Denk: Marie Antoinette. Draag een klein busje droogshampoo mee in je handtas. Neem je hoed af, hou je hoofd ondersteboven en wrijf droogshampoo door je haar om de wortels te verfrissen. Doe dat altijd met je handen, want met een borstel krijg je er niet genoeg volume in.

3. Wanneer je een froufrou hebt, laat hem dan liggen zoals hij moet liggen en draag hem niet naar achteren met je hoed erbovenop.

4. Zet nooit een hoed op nat of vochtig haar. Zo krijg je een 'ring' om je hoofd waar het haar plat ligt. Ooit al te lang met een handdoek rond nat haar op je hoofd rondgelopen? Je kan dan mooi opnieuw beginnen.

5. Kies een hoed die past. Als hij te klein is, zorgt hij voor hoofdpijn en heb je weer dat platte haar rond je hoofd.

6. Let erop welke hoed je tijdens welk seizoen aandoet. Rieten hoedjes passen niet meteen bij dit seizoen. Ga in de winter voor zwaardere, vilten exemplaren.

Leen Van Severen, Chapeau, Davidsfonds ­Uitgeverij, 152 p., 24,95 euro

www.lenalena-est-la.blogspot.be

Metro / Photo News

NIET TE MISSEN