Pascal Smet nuanceert uitstroom jonge leerkrachten

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet ontkent niet dat het onderwijs kampt met een grote uitstroom van jonge leerkrachten. Maar het probleem in het onderwijs is minder groot dan in andere sectoren. Dat heeft hij woensdag gezegd in het Vlaams Parlement in antwoord op vragen van Kathleen Helsen (CD&V), Marleen Vanderpoorten (Open Vld) en Kris Van Dijck (N-VA). De sp.a-minister kondigde daar ook aan dat er op korte termijn aanbevelingen zullen volgen om jonge leerkrachten beter te ondersteunen.

tmas

Het onderwijstijdschrift Klasse lanceerde eerder deze week een campagne om startende leerkrachten in het onderwijs te houden. Vooral in het secundair onderwijs geven startende leraren er vaak snel de brui aan. Binnen de vijf jaar stapt 22 procent van hen definitief uit het onderwijs.

De cijfers en de campagne van Klasse vormden de aanleiding voor een reeks vragen aan onderwijsminister Smet. Die erkende dat er een probleem is met startende leerkrachten die afhaken. Tegelijk nuanceerde hij de cijfers door ze te vergelijken met andere sectoren.

"Bijna 87 procent van de mensen die op 23 jaar leraar wordt, is dat nog op 26 jaar. Bijna 85 procent van de mensen die op 23 jaar leraar wordt, is dat nog op 29 jaar. De retentiegraad in alle andere beroepen is lager. Van wie op 23 jaar begint in een beroep, zit op 26 jaar nog 75 procent in hetzelfde beroep. Dat betekent dat in andere beroepen 11 procent minder op dezelfde plek blijf. Als je dus vergelijkt met andere beroepen in andere sectoren, is het probleem in het onderwijs minder erg."

Minimaliseren

Volgens Open Vld-politica Marleen Vanderpoorten "minimaliseert" Smet daarmee het probleem. Smet pareerde die kritiek. "Het is niet omdat je nuanceert dat je minimaliseert."

Volgens minister Smet zijn er vier redenen voor de hoge uitstroom van jonge leerkrachten: onvoldoende werkzekerheid, een gebrekkige ondersteuning van leerkrachten, de aard van het werk als beginnende leerkracht en het feit dat mensen soms tot de conclusie komen dat ze toch niet in de wieg zijn gelegd om voor de klas te staan.

Nog volgens de sp.a-minister zullen de zes werkgroepen die zich buigen over de lerarenopleiding tegen mei/juni klaar zijn met hun werkzaamheden. Daarnaast zal er volgens Smet binnenkort een evaluatierapport klaar zijn met "heel concrete aanbevelingen betreffende de ondersteuning van jonge leerkrachten".

Belga, Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER