Touring pleit voor meer politiecontroles in strijd tegen wegpiraten

Reisbijstandsorganisatie Touring pleit naar aanleiding van de recente gemediatiseerde gevallen van wegpiraten voor meer politiecontroles met anonieme voertuigen. Ook moet er dringend werk gemaakt worden van een betere vervolging door het gerecht, dit "om te vermijden dat 'gewone' weggebruikers het heft in eigen handen nemen en overtredingen op de sociale media verspreiden". Dat zegt Touring dinsdag in een persbericht.

jrosquin

"Verkeerscriminelen moeten het gevoel krijgen om altijd betrapt te kunnen worden", klinkt het. Daartoe acht Touring het noodzakelijk om de verkeerspolitie meer middelen en manschappen toe te kennen. "De kleine minderheid aan cowboys legt immers een loodzware hypotheek op het imago van de 95 procent van automobilisten die wel de regels respecteren. Personen die herhaaldelijk inbreuken plegen, moeten uit het verkeer."

Recidivisten aanpakken

Dit laatste is ook volgens reisbijstandsorganisatie VAB dringend nodig. "Het is heel belangrijk de recidivisten aan te pakken", zegt Maarten Matienko van de VAB. Hij hoopt dat de komst van een centrale databank voor overtredingen in de toekomst soelaas kan bieden. Daarnaast vindt Matienko een globale aanpak van gevaarlijk rijgedrag essentieel.

Kerntaken

De federale wegpolitie laat in een reactie weten dat er drie jaar geleden al 41 nieuwe anonieme voertuigen in gebruik genomen zijn. Daarnaast stelt ze dat er, niet in het minst vanwege de overheid, gevraagd wordt dat de politie zo zichtbaar mogelijk is op het terrein. Tot slot wil de federale wegpolitie nogmaals benadrukken dat haar kerntaak het terugdringen van het aantal verkeersdoden betreft. Daarbij zet ze vooral in op de drie voornaamste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen: overdreven snelheid, rijden onder invloed en het niet dragen van de gordel.

Archiefbeeld: Sven Dillen

Lees ook: BMW-bestuurder: "Filmpje werd gemanipuleerd" en ook: Opnieuw roekeloze wegpiraat gespot

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER