Mourad Bekkour: "Humor helpt tegen verbittering"

Mourad Bekkour: Humor helpt tegen verbittering

Mourad Bekkour: "Humor helpt tegen verbittering"

Print
Een mengeling van onvrede en engagement. Het lag aan de basis van het A4'tje waarop Mourrad Bekkour het concept van 'Nuff Said had opgeschreven. Ondertussen is dit evenement zeven seizoenen oud. Stand-upcomedians, dichters en muzikanten uit binnen- en buitenland stonden op het podium in het cultuurcentrum van Berchem.

Elke eerste vrijdag van de maand zakken tweehonderd mensen af naar de foyer van het cultuurcentrum in Berchem. Zij krijgen een afwisselend en verrassend programma voorgeschoteld. Het publiek is al even divers als de artiesten op het podium. Moslims en vrijzinnigen, met of zonder hoofddoek, autochtoon en allochtoon, jong en oud, man en vrouw. "Humor is het ultieme middel tegen verbittering", zegt Bekkour.

Hoe bent u op het idee gekomen om met 'Nuff Said te beginnen?

"Het is een opeenvolging van zaken. Omstreeks 2002 ben ik met enkele mensen Kifkif begonnen. We maakten ons zorgen over de positie van de allochtonen in de samenleving. We organiseerden debatten en schreven opiniestukken met veel moeilijke woorden. Maar na een tijdje was ik dat beu. We bereikten alleen de al overtuigden. Als je daar in bleef hangen, geraakte je ook steeds meer verbitterd. Je stelde vast dat de situatie voor de allochtonen niet verbeterde."

"Ik probeerde het ook even als programmamedewerker bij de VRT-nieuwsdienst, maar ook daar geraakte ik mijn engagement niet kwijt. Journalistiek en nieuws was één grote fabriek. Ik had veel ideeën, maar botste steeds op het argument dat het objectief hoorde te zijn en dat ik rekening moest houden met de kijkers. Ik ruilde de nieuwsredactie even in voor de horeca om te kunnen herbronnen."

"Ik ben dan volop dvd's beginnen kijken van comedyseries zoals The Office, sketchprogramma's zoals die van Chris Rock en Ali G, stand up/cabaret van Hans Teeuwen en Paul Mooney. Dat was echt een openbaring voor mij. Vooral de manier waarop zij omgingen met politiek en actualiteit. Met humor bereik je veel mensen en het is gezonder voor jezelf."

"Daarnaast groeide de frustratie over hoe de culturele sector omspringt met allochtonen. Allochtonen worden op een podium gezet. Ze krijgen dan een staande ovatie, maar in de realiteit was wat ze brachten gewoon slecht. De teneur leek te zijn: 'als ze maar van de straat zijn, is het al goed'. Dat is een fout signaal. Is het omdat je allochtoon bent, dat je dan niet in staat zou zijn om kwaliteit te brengen? Waarom zou voor hen de lat lager moeten liggen? Fuck it. Leg die lat toch hoog."

Vanwaar komt je interesse voor cultuur?

"Misschien kreeg ik het met de genen mee. Mijn vader wekte ons op schooldagen door deuntjes te spelen op de blokfluit. Hij had dat zichzelf aangeleerd. Mijn vader was arbeider bij Metallurgie. Mijn moeder lachte altijd graag. Als er bezoek was, dan danste ze of verkleedde ze zich."

Is het nu 'Nuff Said of 'Nuff Saïd?

Die onduidelijk is een beetje bewust gedaan. Onze eerste presentator heette Saïd. Maar 'Nuff Said verwees ook naar 'stop met zagen en laten we eens goed lachen'.

Ondertussen stonden al heel wat bekende stand-upcomedians op het podium van 'Nuff Said: Imran Youssef, Jan Jaap van der Wal, Ava Vidal en Jeroen Leenders. Hoe krijgt u die zo ver?

In het begin mailde ik ze allemaal persoonlijk. Ondertussen ontvang ik steeds meer mails van mensen die zich aanbieden om bij ons te spelen. Ze hoorden van 'Nuff Said via een collega. Dankzij mond-aan-mondreclame onder de artiesten trekken we anderen aan.

Hoe kwam Canvas bij 'Nuff Said terecht?

De mensen van Canvas kwamen al geruime tijd kijken. Alleen hoorde ik nooit iets van hen. Uiteindelijk heb ik zelf het voorstel gedaan en ze gingen akkoord. De reacties bij het publiek over de opnames waren gemengd. Met de camera's en de regie werd er wel ingebroken in de avond. De één vond dat Canvas niets te zoeken had in hun 'Nuff Said. De anderen vonden het tof dat 'Nuff Said op televisie zou komen. De eerste uitzending is op 19 januari. Ik ga sowieso zeer trots zijn, ook al kijkt er niemand die avond. Ik ben ook benieuwd naar de recensies. Het zal pijn doen als de recensenten vinden dat het rommel was.

En als het een succes is?

Misschien breiden we het dan uit naar andere steden, zoals Gent. Alleen wordt het dan wel een voltijdse job voor mij. Ik doe 'Nuff Said nu als vrijwilliger. Ik werk bij de Antwerpse cultuurcentra. Door het uit te breiden naar meerdere steden kan ik grotere namen aantrekken. En misschien komt er dan ook een nieuw seizoen op televisie.

Lees meer in de dinsdagkrant van Gazet van Antwerpen, Editie Stad.

SVW

Foto Wim Hendrix

MEEST RECENT