Bedreiger juffen Blokkendoos krijgt jaar cel

De Antwerpse strafrechter heeft de 36-jarige Kamal A. uit Bergen dinsdag veroordeeld, omdat hij drie juffen van de kleuter- en basisschool 'De Blokkendoos' (nu Creatopia, nvdr) bedreigd had op zijn blog en op hun Facebook-pagina's. Hij kreeg een jaar cel, waarvan zes maanden effectief, en 600 euro boete. Hij moet iedere juf ook 650 euro schadevergoeding betalen.

dvansant

De Blokkendoos belandde eind juni in een mediastorm nadat enkele ouders drie juffen beschuldigd hadden van het seksueel misbruiken van zes leerlingen. Door de commotie besliste de directie om de kinderen voortijdig met vakantie te sturen.

Kamal A., die zichzelf een amateurjournalist noemt, raakte gefascineerd door het verhaal en nodigde de ouders uit op een barbecue. Hij kreeg van hen processen-verbaal en medische stukken uit het dossier en berichtte erover op zijn blog. De beklaagde wilde ook het verhaal van de juffen horen en plaatste onder de alias Abu Dawud berichten op hun Facebook-pagina's, die bedreigend op hen overkwamen.

"Jouw aandeel in het kindermisbruik is zeer groot. We weten alles over jou en we zullen al onze pijlen op jou richten als je niet wil meewerken. We weten dat je anderen beschermt. Werk mee of draag alle verantwoordelijkheid", klonk zijn boodschap. De beklaagde, die gelinkt wordt aan activiteiten van Sharia4Belgium, werd opgespoord en zit sinds eind augustus in voorhechtenis.

De verdediging had de vrijspraak gepleit omdat er volgens haar van echte bedreigingen geen sprake was. Hij was gewoon te veel in het verhaal opgegaan. "Dit vonnis zet de poort open voor een buitengewoon aantal vervolgingen, want al wie een mail stuurt die een bepaalde toon aanslaat, kan dus in principe voor de rechtbank worden gebracht", stelde zijn advocaat Walter Damen na de uitspraak.

Hij moet nog met zijn cliënt bespreken of ze in beroep gaan tegen het vonnis. Kamal A. kan immers over een kleine maand al vrijkomen. Hij was niet aanwezig op de uitspraak en de juffen evenmin. Zij hebben het nog altijd moeilijk met wat er vorig schooljaar gebeurd is. Twee van de drie juffen volgen psychotherapie en nemen medicatie. De juffen hebben de aantijgingen over het seksuele misbruik altijd ontkend. Het onderzoek daarnaar is nog lopende.

BELGA Archieffoto Dirk Kerstens: woedende ouders aan De Blokkendoos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners