Antwerpse moslims boos op De Wever

“Moslimextremisme is de ergste gesel voor de mensheid sinds Hitler en Stalin. Ik roep de moslims in mijn stad op daar veel duidelijker afstand van te nemen.” Enkele uitspraken van Bart De Wever jagen veel Antwerpse moslims in de gordijnen.

dvansant

Van “angstaanjagerij” tot “Vlaams Belang-praat”: enkele Antwerpse moslims reageren uiterst scherp op recente uitspraken van De Wever, onder meer in het vtm-nieuws afgelopen zondag. Saïd El Kaouakibi, voorzitter van de vzw Mawada, begrijpt niet waarom De Wever zo’n schrik heeft voor moslimextremisme. “Uit Europol-cijfers blijkt dat er in 2012 in Europa 167 aanslagen werden gepleegd door nationalistische en separatistische bewegingen en slechts 6 aanslagen religieus geïnspireerd waren. De etnisch-nationalistische strekking is dus gevaarlijker dan het moslimextremisme.”

"Het oude wij-zijdenken"

Selahattin Koçak, die het boek Wie is bang van de islam schreef, vindt De Wever schizofreen. “Hij zegt dat hij weet dat de meerderheid van de moslims niks met extremisme te maken heeft, maar dat we dat toch meer eens voor alle duidelijkheid moeten zeggen. Daarmee gooit hij ons onrechtstreeks toch op dezelfde hoop. De Wever blijft steken in het oude wij-zij-denken. Ik ben dat kotsbeu.”

De Antwerpse burgemeester begrijpt er niks van. “De tenen zijn wel heel lang.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen, blz. 3

Archieffoto's KH, B: Selahattin Koçak (links) en Bart De Wever DVD