Vanackere: "Ik wil de politiek niet langs de achterdeur verlaten"

"Ik wil de politiek niet langs de achterdeur verlaten." Dat zegt voormalig minister Steven Vanackere (CD&V) in een reactie op zijn beslissing om bij de komende verkiezingen toch op de Europese lijst van zijn partij te kandideren.

ikerremans

Lees ook: Vanackere neemt toch deel aan verkiezingen

Steven Vanackere besloot maandag in te gaan op de vraag van CD&V om de derde plaats op de Europese lijst in te nemen. Twee weken geleden reageerde hij nog teleurgesteld op het aanbod van zijn partij, omdat de plaats volgens hem niet tot een zetel zou leiden.

"Veel mensen, zowel politici als niet-politici, hebben mij de voorbije weken gecontacteerd, om mij te vragen toch het risico aan te gaan", zegt Vanackere maandagmiddag. "Ze hebben me duidelijk gemaakt dat ik de partij een grotere kans kan geven om de derde zetel toch binnen te halen. Daarop heb ik mezelf overtuigd de derde plaats aan te nemen. Ik wil niet langs de achterdeur vertrekken, dat past niet bij de manier waarop ik aan politiek wil doen."

De inschatting over de kans op slagen blijft volgens de ex-minister desalniettemin dezelfde. "Het blijft een groot risico, de kans dat het niet lukt is reëel." Maar wroeging ten opzichte van de partij voelt hij niet. "De bladzijde is omgeslagen, de trainer beslist welke speler hij op welke plaats opstelt", besluit Vanackere.

Belga

Vastgoed

Jobs in de regio